Ve FN Hradec Králové mírně klesl počet hospitalizovaných s COVID-19

13.11.2020 16:09

Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové v posledním období nestoupá a za poslední týden dokonce mírně klesl počet hospitalizovaných s COVID-19. Zatímco minulý pátek bylo těchto pacientů zhruba 150, dnes se počet pohyboval kolem 140. Necelých 40 z nich zůstává na jednotkách intenzivní péče. Nemocnice v posledních dnech zaznamenává také pokles testů na COVID-19.

Ve FN Hradec Králové mírně klesl počet hospitalizovaných s COVID-19
Foto: fnhk.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Hradec Králové

„Pozitivní je, že se zastavil prudký nárůst počtu pacientů z přelomu měsíce. Na mnoha pracovištích je to přesto extrémně náročné, protože máme stále vysoký počet v práci nepřítomných kolegů, kteří jsou nemocní nebo se starají o své blízké. Všichni zaměstnanci FN HK si zaslouží velké uznání a poděkování za to, jak současnou situaci pomáhají zvládat,“ uvedl ředitel FN HK prof. MUDr. Vladimír Palička CSc., dr. h. c.

Počet v práci nepřítomných zdravotníků se ve FN HK stále pohybuje kolem 500. Kvůli chybějícímu personálu bylo nutné provést přesuny zaměstnanců mezi pracovišti. V nemocnici významně pomáhají medici, studenti zdravotnických škol či zdravotníci, kteří zareagovali na nemocniční výzvu s žádostí o pomoc.

Kvůli zajištění dostatečné kapacity pro COVID-19 pozitivní pacienty jsou ve FN HK do odvolání omezené neakutní operace a provoz části ambulancí. Akutní péče o pacienty je samozřejmě i nadále zajištěna. „Bedlivě sledujeme vývoj situace, je důležité abychom se co nejdříve mohli vrátit i k těm odloženým operacím, protože jinak výrazně narostou čekací doby. Bez tohoto opatření by však péči o covidové pacienty nebylo možné zajistit,“ dodal profesor Palička. V nemocnici i nadále platí zákaz návštěv hospitalizovaných pacientů.

V porovnání s předchozími týdny také klesl počet zájemců o odběr v Odběrovém centru COVID-19 FN HK, které dokonce omezilo provoz jednoho ze svých tří odběrových míst. Zatímco v minulém týdnu počty odběrů dosahovaly i 1500 denně, například ve čtvrtek bylo odebráno necelých 700 vzorků, z toho bylo 175 pozitivních. V souvislosti s odběry nemocnice upozorňuje pacienty, aby si zkontrolovali u svých lékařů čísla svých mobilních telefonů, která tam mají uvedena a jsou na ně zasílány výsledky testů na COVID-19.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…