Vedení Akademie věd jednalo s Andrejem Babišem v Dolních Břežanech

21.08.2018 16:12

Premiér Andrej Babiš navštívil 20. srpna světově unikátní laserové pracoviště ELI Beamlines v Dolních Břežanech, které je výzkumným centrem Fyzikálního ústavu AV ČR. Provázelo ho tam kompletní vedení Akademie věd: předsedkyně Eva Zažímalová i místopředsedové Jan Řídký, Zdeněk Havlas a Pavel Baran. Premiér s nimi diskutoval o dalším provozu infrastruktury. Zajímal se především o dlouhodobou udržitelnost a přínos ELI Beamlines v rámci mezinárodní vědecké komunity.

Vedení Akademie věd jednalo s Andrejem Babišem v Dolních Břežanech
Foto: AV ČR
Popisek: Logo Akademie věd ČR

Po uvítání v atriu budovy proběhla krátká prezentace centra, kterou přednesl manažer ELI Beamlinse Roman Hvězda. „ELI je prvním ESFRI projektem, který je realizován v nových členských zemích Evropské unie,“ informoval Roman Hvězda. Ze tří stovek pracovníků ELI je 52 vědců ze zemí EU, 43 mimo EU.

Na návštěvnické galerii pak šéf oddělení experimentálních programů ELI Georg Korn představil předsedovi vlády experimentální a aplikační možnosti superlaseru. Andrej Babiš se ptal na využití nových zobrazovacích technik v humánní medicíně, ale i na nové možnosti diagnostiky poruch staveb a mostních konstrukcí. „Vesmír je daleko, ale to, co mne skutečně zajímá, je lidské zdraví, kvalita vody a potravin,“ s nadsázkou komentoval premiér aplikační možnosti unikátního laserového centra.

Příslib diplomatické podpory

Následná diskuse se zaměřila na budoucí plány centra a zejména jeho finanční udržitelnost.  Premiér přislíbil i určitou diplomatickou podporu při vytváření ERICa, což je konsorcium zemí, které se budou podílet na budoucím financování centra a využívání jeho výzkumných kapacit.

ELI Beamlines má ambice stát se nejmodernějším výzkumným centrem na světě. V současné době je vybavováno špičkovými technologiemi: v červenci slavnostně spustilo petawattový laserový systém L3-HAPLS a během září se očekává příjezd 10 petawattového nejvýkonnějšího laseru na světě. ELI Beamlines je jedním ze tří pilířů (společně s centry realizovanými v Maďarsku a Rumunsku) celoevropské výzkumné infrastruktury.

Připravil: Jan Martinek, Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…