Vedoucí KPR odeslal otevřený dopis řediteli Českého rozhlasu

09.05.2022 17:56 | Tisková zpráva

Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Ing. Vratislav Mynář se otevřeným dopisem obrátil na Reného Zavorala, generálního ředitele Českého rozhlasu, a zároveň obdobným dopisem i na Radu Českého rozhlasu, ve věci pochybení ve třech článcích serveru iRozhlas.cz.

Vedoucí KPR odeslal otevřený dopis řediteli Českého rozhlasu
Foto: generalcompact.cz
Popisek: Kancelář prezidenta ČR

Vážený pane generální řediteli,

rád bych Vás tímto požádal o zjednání nápravy ve vztahu mezi veřejnoprávním Českým rozhlasem, jeho serverem iRozhlas.cz a Kanceláří prezidenta republiky. Vámi vedená média v několika posledních týdnech zveřejnila tři prokazatelně nepravdivá tvrzení, resp. dezinterpretovala smysl jejich věcné podstaty:

1) Dne 28. 3. 2022 vydala redaktorka Markéta Chaloupská text s titulkem „Skartaci tajných dokumentů na Hradě nařídil sám Mynář. Zahájena byla ještě ten den, kdy vydal pokyn“. Jaká je skutečnost?

Redaktorka Markéta Chaloupská zaměňuje zničení dokumentu za jeho skartaci, resp. skartační řízení. Výraz skartace znamená celé skartační řízení, začínající již jmenováním skartační komise vedoucím KPR, přes posouzení dokumentu skartační komisí a jeho vyřazení a event. určení ke zničení. Není tedy ekvivalentem fyzické likvidace utajovaného dokumentu, k níž dochází na základě rozhodnutí skartační komise a po uplynutí určené lhůty. Ze skartačních protokolů je také jasně patrné, které spisy prošly skartačním řízením (označeno Skartováno) a které byly následně fyzicky zničeny (vyškrtnuté č. j. a označeno Zničeno). Redaktorka Markéta Chaloupská v rozporu se skutečností zaměňuje pojmy spojené se skartačním řízením utajovaných dokumentů a vyvolává svými texty dojem, že vedoucí Kanceláře prezidenta republiky nařídil fyzické zničení konkrétních utajovaných dokumentů. Vedoucí KPR není oprávněn nařídit fyzické zničení jednotlivých utajovaných spisů. Dle pravidla „need to know“ nemá k většině z nich přístup a nemůže je tedy posoudit v rámci skartačního řízení. K povinnostem vedoucího KPR naopak patří vyhlásit skartaci a zřídit svým rozhodnutím skartační komisi složenou z prověřených osob. Tato komise se při vyřazování utajovaných dokumentů řídí platnou legislativou.

2) Dne 7. 4. 2022 pak vydala redaktorka Markéta Chaloupská text s titulkem „Hrad je v podezření, že zničil dalších 32 tajných zpráv. Například o aktivitách Ruska na Ukrajině“. Jaká je skutečnost?

Nesprávné užívání pojmů spojených s nakládáním s utajovanými informacemi se plně projevilo v uvedeném textu, v němž server iRozhlas.cz uvádí nepravdivé a nepřesné informace, když KPR obviňuje ze zničení utajovaných dokumentů dříve než ve lhůtě stanovené skartační komisí řádně jmenovanou vedoucím KPR. Ani jeden z utajovaných dokumentů uvedených serverem iRozhlas.cz nebyl fyzicky zničen. Zápisy v jednacích protokolech KPR jsou serverem iRozhlas.cz interpretovány v rozporu se skutečností. Všechny utajované dokumenty uvedené v textu prošly skartačním řízením, byly vyřazeny a určeny ke zničení. To ovšem neznamená, že byly ihned fyzicky zničeny. K tomu došlo v rámci uvedených skartací pouze u těch utajovaných dokumentů, u nichž to platné předpisy umožňují. Jejich fyzické zničení pak provedly prověřené osoby a na certifikovaných zařízeních. Zbytek utajovaných spisů, z toho všechny dokumenty uvedené v textu serveru iRozhlas.cz, se nalézá v trezorech Pražského hradu.

V Kanceláři prezidenta republiky proběhla podrobná kontrola Národního bezpečnostního úřadu, které byly předány veškeré informace. Výsledky kontroly potvrdily, že v rámci nakládání s utajovanými dokumenty zde nedošlo k ohrožení ochrany utajovaných informací. Zároveň se potvrdilo, že všechny fyzicky zničené spisy prošly skartačním řízením a byly určeny k fyzické likvidaci. Vedoucí KPR jmenoval dne 25. 10. 2021 příslušnou skartační komisi, dohled nad vyřazením spisů provedla pracovnice Archivu KPR.

Anketa

Je sněmovní opozice (ANO a SPD) dostatečně důrazná v boji s vládou?

hlasovalo: 36791 lidí

3) Dne 31. 3. 2022 vydala redaktorka Markéta Chaloupská text s titulkem „Mynář odletěl bez vědomí premiéra a ministra zahraničí do Kataru.‚ Skandální,‘ říká senátor Fischer“. Jaká je skutečnost?

Ve dnech 23.-24. března 2022 vykonal vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář z pověření prezidenta republiky Miloše Zemana služební cestu do Kataru, kde jednal s Amiri Diwanem, vedoucím kanceláře emíra Státu Katar.

Účelem cesty bylo předání osobního pozvání prezidenta republiky pro šejcha Tamím bin Hamad Al-Tháního, emíra státu Katar k oficiální návštěvě České republiky. Toto pozvání katarský emír přijal. Cesta tedy byla úspěšná a nepochybně může výrazně napomoci v zajištění náhradních dodávek zemního plynu do ČR během nadcházející energetické krize.

Pozvání hlavy státu k návštěvě ČR je výsadním právem prezidenta republiky, které nepodléhá žádnému schvalovacímu procesu ze strany vlády ČR či Parlamentu ČR, jak se snažila ve svém příspěvku redaktorka Chaloupská naznačit. Je osobním a nepřenosným právem prezidenta republiky pozvat k návštěvě ČR své protějšky z jiných států. S vládou ČR poté prezident spolupracuje během příprav a realizace návštěvy. Toto právo vychází z ústavní pravomoci prezidenta republiky zastupovat stát navenek. Je smutné, že neúspěšný prezidentský kandidát senátor Pavel Fischer nezná Ústavu ČR, stejně jako redaktorka veřejnoprávního rozhlasu.

Vzhledem k tomu, že server iRozhlas.cz publikoval tyto tři zjevné dezinformace, bych Vás rád požádal, zda byste mohl zvážit učinění tří vstřícných gest:

Zaprvé - žádám jménem Kanceláře prezidenta republiky o uvedení věcí na pravou míru. Velmi bych přivítal, kdyby jeho součástí mohla být i omluva adresovaná jak KPR, tak čtenářům serveru iRozhlas.cz.

Zadruhé - apeluji na ukončení podjatého podávání zpráv o činnosti prezidenta republiky a KPR. Jediným důsledkem takovéto podjatosti je rozdělená a nenávistná společnost, což patří i mezi hlavní cíle ruské propagandy. Podkopání důvěry v tradiční veřejné instituce, relativizace práva a vyvolání chaosu jsou důsledkem všech těchto dezinformací. Je bohužel veřejně známou věcí, že těmto lžím se v českém právním prostředí prakticky nedá účinně bránit.

Zatřetí - velmi bych přivítal, kdyby novináři Českého rozhlasu vzali v úvahu, že diplomacie z definice není věcí veřejnou. O jejích záměrech, cílech a prostředcích nelze otevřeně informovat jako o běžném úředním postupu. Pokud to redaktorka Chaloupská ve svém svatém zápalu pro transparentnost není schopna rozlišit, jistě bude na podzim letošního roku ráda vysvětlovat běžným lidem, proč nemají čím topit a katarský plyn místo do České republiky plyne do jiných evropských zemí. Zpochybňováním mé cesty do Kataru totiž nepochybně mohla ohrozit důvěryhodnost mé mise a pravděpodobnost přijetí pozvání k cestě katarského emíra do ČR. To by zase mohlo výrazně zkomplikovat či zdržet úspěšnost budoucího jednání o dodávkách plynu do naší země. A v konečném důsledku nahrát válečným plánům prezidenta Putina.

Vážený pane generální řediteli, bylo by mi velkým potěšením, kdyby se tento okamžik mohl stát předělem ve vztazích mezi významným veřejnoprávním médiem, kterým Český rozhlas bezpochyby je, a Kanceláří prezidenta republiky. Doufám, že obě organizace spolu v budoucnu dokáží navázat korektní vztahy a společně tak přispějí k dobru věci.

Zároveň si Vás dovoluji požádat o prošetření všech tří dezinformačních kauz, kterých se dopustila redaktorka Chaloupská a budu si vážit Vaší zpětné vazby.

Předem děkuji za Vaše pochopení a s pozdravem

Ing. Vratislav Mynář
vedoucí Kanceláře prezidenta republiky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…