Vedoucí Úřadu vlády se zúčastnil pietního aktu u hrobu Edvarda Beneše

28.05.2018 18:09

Vedoucí Úřadu vlády ČR Radek Augustin položil v pondělí 28. května 2018 věnec u hrobu Hany a Edvarda Benešových v Sezimově Ústí. Pietní akt se konal u příležitosti 134. výročí narození druhého prezidenta Československé republiky Edvarda Beneše.

Vedoucí Úřadu vlády se zúčastnil pietního aktu u hrobu Edvarda Beneše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Úřadem vlády

„Talentovanějšího politika v mezinárodních otázkách jsme neměli. Vždyť právě jeho role spolu se Štefánikem a T. G. Masarykem byla stěžejní v našem zahraničním odboji za doby první světové války, kdy se jim jednak podařilo vybudovat statisícové vojsko československé legie ve Francii, v Itálii a v Rusku a také významně pracovat diplomatickými cestami pro to, aby rozbití rakousko-uherské monarchie bylo jedním z válečných cílů spojenců,“ uvedl vedoucí Úřadu vlády Radek Augustin.

Augustin vzpomněl i Benešovu zásadní roli v druhém odboji, kdy stál v čele československého zahraničního odboje proti nacistickému Německu s cílem obnovit Československo. Prezidentu Benešovi a československé exilové vládě se podařilo dosáhnout od-uznání mnichovské dohody z roku 1938, na jejímž základě bylo tehdy Československo přinuceno odstoupit Německu území. Po druhé světové válce tak bylo Československo obnoveno v předmnichovských hranicích (s výjimkou Podkarpatské Rusi). Augustin zdůraznil i vytvoření československých vojenských jednotek, které bojovaly na straně Spojenců proti nacistickému Německu.

„Můžeme o Benešovi vést spory, jak měl postupovat v roce 1938 nebo 1948, a pořádat odborné vědecké konference. Faktem je, že prvních třicet let republiky výrazně ovlivnil a spoluvytvářel. Je bohužel osudem osobností malých národů, že vždy nezmění běh dějin tak, jak by si přáli. Můžeme parafrázovat slova TGM, která řekl po první světové válce: Bez Beneše bychom republiku neměli… a sice, že bez Beneše bychom republiku neměli ani po první světové válce, ani po druhé světové válce. Zaslouží si být připomínán. Čest jeho památce“, dodal Radek Augustin.

Zároveň připomněl, že právě letos si připomínáme 100. výročí založení Československa a také 70 let od úmrtí prezidenta Edvarda Beneše.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …