Vedoucí Úřadu vlády uctil památku armádního generála Heliodora Píky

22.06.2018 8:10

Vedoucí Úřadu vlády České republiky Radek Augustin se ve čtvrtek 21. června 2018 zúčastnil pietního aktu k uctění památky armádního generála Heliodora Píky před budovou Generálního štábu Armády České republiky v Praze.

Vedoucí Úřadu vlády uctil památku armádního generála Heliodora Píky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Úřadem vlády

Generál československé armády Heliodor Píka byl odsouzen v roce 1949 ve vykonstruovaném neveřejném soudním procesu k trestu smrti oběšením. Památku tohoto významného představitele zahraničního československého protinacistického odboje, který se stal po únoru 1948 obětí komunistického režimu, dnes uctil položením věnce u pamětní desky gen. Píky na budově Generálního štábu AČR vedoucí Úřadu vlády ČR Radek Augustin. Piety se zúčastnili také ministryně obrany Karla Šlechtová, velvyslanec Slovenska v ČR Peter Weiss, náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky gen. Kaše, zástupci Parlamentu České republiky, Armády ČR, váleční veteráni a zástupci rodiny generála Píky.

„Justiční vražda Heliodora Píky je negativním symbolem stalinistické éry v Československu. Po únorovém převratu 1948 proběhlo v ČSR mnoho nespravedlivých, vykonstruovaných a zmanipulovaných soudních procesů. Byly vedeny také proti mnohým našim vojákům, kteří se aktivně podíleli na československém zahraničním odboji za druhé světové války na Západě. Stali se terčem komunistické zvůle a nezákonností, jako byly vykonstruované soudní procesy a následné popravy či věznění,“ uvedl vedoucí Úřadu vlády ČR Radek Augustin.

Heliodor Píka

Heliodor Píka byl příslušníkem československých legií za první světové války. Mezi dvěma světovými válkami sloužil v československé armádě, byl významným zpravodajcem a vojenským diplomatem. Po okupaci Československa se zapojil do československého zahraničního odboje, pomáhal nejprve v Rumunsku přechodům československých uprchlíků na Západ. Významně se podílel na konstituování československé vojenské mise v SSSR v červenci 1941. Úkolem mise byla hlavně výstavba čs. vojenské jednotky a zpravodajská spolupráce se SSSR. Píka čelil tlaku českých komunistů a Sovětů na zpolitizování čs. vojenské jednotky a zachovával loajalitu vůči čs. exilové vládě v Londýně a prezidentu Benešovi. Po druhé světové válce působil jako náměstek náčelníka Generálního štábu československé armády. V roce 1948 byl nepravdivě obviněn z velezrádné a špionážní činnosti a v lednu 1949 byl odsouzen k trestu smrti. Rozsudek byl vykonán 21. června 1949 na dvoře plzeňské věznice Bory. Až v roce 1968 byl proces obnoven a Píka byl uznán nevinným. Plné rehabilitace se však Heliodor Píka dočkal až po roce 1989.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…