Vedoucí Úřadu vlády uctil památku armádního generála Heliodora Píky

22.06.2018 8:10

Vedoucí Úřadu vlády České republiky Radek Augustin se ve čtvrtek 21. června 2018 zúčastnil pietního aktu k uctění památky armádního generála Heliodora Píky před budovou Generálního štábu Armády České republiky v Praze.

Vedoucí Úřadu vlády uctil památku armádního generála Heliodora Píky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Úřadem vlády

Generál československé armády Heliodor Píka byl odsouzen v roce 1949 ve vykonstruovaném neveřejném soudním procesu k trestu smrti oběšením. Památku tohoto významného představitele zahraničního československého protinacistického odboje, který se stal po únoru 1948 obětí komunistického režimu, dnes uctil položením věnce u pamětní desky gen. Píky na budově Generálního štábu AČR vedoucí Úřadu vlády ČR Radek Augustin. Piety se zúčastnili také ministryně obrany Karla Šlechtová, velvyslanec Slovenska v ČR Peter Weiss, náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky gen. Kaše, zástupci Parlamentu České republiky, Armády ČR, váleční veteráni a zástupci rodiny generála Píky.

„Justiční vražda Heliodora Píky je negativním symbolem stalinistické éry v Československu. Po únorovém převratu 1948 proběhlo v ČSR mnoho nespravedlivých, vykonstruovaných a zmanipulovaných soudních procesů. Byly vedeny také proti mnohým našim vojákům, kteří se aktivně podíleli na československém zahraničním odboji za druhé světové války na Západě. Stali se terčem komunistické zvůle a nezákonností, jako byly vykonstruované soudní procesy a následné popravy či věznění,“ uvedl vedoucí Úřadu vlády ČR Radek Augustin.

Heliodor Píka

Heliodor Píka byl příslušníkem československých legií za první světové války. Mezi dvěma světovými válkami sloužil v československé armádě, byl významným zpravodajcem a vojenským diplomatem. Po okupaci Československa se zapojil do československého zahraničního odboje, pomáhal nejprve v Rumunsku přechodům československých uprchlíků na Západ. Významně se podílel na konstituování československé vojenské mise v SSSR v červenci 1941. Úkolem mise byla hlavně výstavba čs. vojenské jednotky a zpravodajská spolupráce se SSSR. Píka čelil tlaku českých komunistů a Sovětů na zpolitizování čs. vojenské jednotky a zachovával loajalitu vůči čs. exilové vládě v Londýně a prezidentu Benešovi. Po druhé světové válce působil jako náměstek náčelníka Generálního štábu československé armády. V roce 1948 byl nepravdivě obviněn z velezrádné a špionážní činnosti a v lednu 1949 byl odsouzen k trestu smrti. Rozsudek byl vykonán 21. června 1949 na dvoře plzeňské věznice Bory. Až v roce 1968 byl proces obnoven a Píka byl uznán nevinným. Plné rehabilitace se však Heliodor Píka dočkal až po roce 1989.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…