Vedoucí Úřadu vlády uctil památku československých parašutistů

19.06.2018 8:06

Vedoucí Úřadu vlády České republiky Radek Augustin se v pondělí 18. června 2018 zúčastnil pietní vzpomínky při příležitosti 76. výročí hrdinného boje a úmrtí československých parašutistů v pravoslavném chrámu sv. Cyrila a Metoděje v Praze.

Vedoucí Úřadu vlády uctil památku československých parašutistů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Úřadem vlády

Položením věnce uctil vedoucí úřadu památku sedmi padlých československých parašutistů, mezi nimiž byli i Jan Kubiš a Jozef Gabčík, kteří provedli 27. května 1942 atentát na zastupujícího říšského protektora R. Heydricha. Pietní akce se zúčastnila také ministryně obrany Karla Šlechtová a předseda Senátu PČR Milan Štěch, místopředsedové PS PČR Jan Hamáček, Tomio Okamura a další významní hosté.

„Připomeňme jména sedmi statečných, sedmi československých parašutistů, kteří padli 18. června 1942 proti přesile více než 700 příslušníků SS a gestapa v kostele sv. Cyrila a Metoděje v Praze: rtm. Jozef Gabčík, rtm. Jan Kubiš, nadpor. Adolf Opálka, podpor. Josef Valčík, čet. asp. Josef Bublík, čet. Jan Hrubý a rotný Jaroslav Švarc. Atentát na zastupujícího říšského protektora, prominentního nacistu a šéfa RSHA Reinharda Heydricha, který provedli v Praze 27. května 1942 Gabčík a Kubiš, patří mezi úspěšné odbojové činy v období druhé světové války v nacisty okupované Evropě. Parašutistům výrazně pomáhali čeští vlastenci a odbojáři, a tak dnes vzpomeňme i ty stovky Čechů, kteří parašutistů pomáhali, ač věděli, že je to bude pravděpodobně stát život. Bez jejich pomoci by parašutisté byli sotva úspěšní. Čest jejich památce,“ uvedl vedoucí úřadu vlády ČR Radek Augustin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…