Velikonoční překvapení ČT: Diváci poprvé uvidí Popelku v reálných barvách

19.04.2014 16:27

Už přes čtyřicet let mohou čeští televizní diváci sledovat pohádku Tři oříšky pro Popelku. Vůbec poprvé ji však letos uvidí v reálných barvách. Česká televize ji totiž o Velikonočním pondělí uvede v nové verzi ve vysokém rozlišení.

Velikonoční překvapení ČT: Diváci poprvé uvidí Popelku v reálných barvách
Foto: ČT
Popisek: Nové logo České televize

„Na restaurování českých filmů se úspěšně podílíme již několik let, ale získat kvalitní kopii Vorlíčkovy pohádky, kterou by bylo možné převést do vysokého rozlišení, bylo obzvlášť obtížné. V Česku totiž taková verze neexistovala,“ vysvětluje generální ředitel České televize Petr Dvořák a dodává: „Nakonec se nám podařilo domluvit s německým distributorem, jenž měl k dispozici kvalitní kopii, kterou jsme mohli digitálně vyčistit. O Velikonočním pondělí tak bude moci Česká televize divákům nabídnout legendární pohádku s velkým množstvím nových detailů a v originální barevnosti.“

V restaurované verzi Tří oříšků pro Popelku tak například už není sníh růžový, ale bílý, kožené části kostýmů ztratily naoranžovělý tón a získaly zpět svoji původní barvu i lesk. Zvýšená ostrost prospěla také třeba vzorům na oděvech herců či na nábytku.

Popelka ale není jediným filmem, který Česká televize zrestaurovala. Ve spolupráci s Národním filmovým archivem a Ateliéry Bonton Zlín převádí do vysokého rozlišení již několik let i další díla české filmové klasiky. Od ledna tak například upravila i odvysílala alespoň jeden film týdně, celkem jde zatím v roce 2014 o jedenadvacet snímků, mezi nimiž nechybí filmy jako Vrchní, prchni, Vesničko má středisková či Rozmarné léto. Následovat budou i další divácky oblíbená díla – Šíleně smutná princezna, Na samotě u lesa, Slavnosti sněženek, Lásky mezi kapkami deště nebo „básnická trilogie“ Dušana Kleina.

Vedle Tří oříšků pro Popelku odvysílá Česká televize na svém prvním programu o velikonočních svátcích více než desítku dalších pohádek a českých rodinných filmů, chybět nebude například Šíleně smutná princezna, O Perlové panně, Ať žijí duchové!, Kdopak by se vlka bál a mnoho dalších. Televizní nabídku pro děti pak rozšíří i dětská stanice ČT :D, která uvede například oblíbené animované příběhy Medvídek Pú a Krteček nebo speciální vydání oblíbených pořadů Kouzelná školka či Studio Kamarád.

Alžběta Plívová, tisková mluvčí České televize

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká televize

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…