Velké obchody dodržely zákon a ve svátek měly zavřeno

31.10.2016 19:15

Všechny velké prodejny až na nepatrné výjimky dodržely zákon o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě, který poprvé vstoupil do praxe ve svátek 28. října, a v tento den měly zavřeno. Vyplývá to z vlastního průzkumu přímo v terénu, který uskutečnili pověření zaměstnanci Odborového svazu pracovníků obchodu (OSPO) po celé České republice.

Velké obchody dodržely zákon a ve svátek měly zavřeno
Foto: Archiv OSPO.
Popisek: Prázdné parkoviště před Kauflandem v Opavě.

„S výsledky kontrol jsem spokojená, neboť námi sledované společnosti zákon dodržely,“ říká předsedkyně OSPO Renáta Burianová. „Zjistila jsem ovšem, že navzdory zákonu měly otevřeno některé velké prodejny značkového zboží v centru Prahy, a na tuto skutečnost jsem dopisem upozornila Českou obchodní inspekci,“ doplňuje výsledky vlastního sledování ve sváteční den.

Velká část nákupních center zůstala 28. října zcela uzavřená, v některých byly otevřené malé obchody, kavárny či kina, na něž se zákon nevztahuje. Otevřeno neměla ani většina menších prodejen, například na pěších zónách českých měst, což je ale ve sváteční dny zcela běžné a zákazníci jsou na to zvyklí.

„Obrovská prodejna Sportisimo byla sice uzavřena, ale zaměstnanci tam stejně byli a prováděli velký úklid,“ zjistila v Mostě Štěpánka Poláková ze Severočeského územního pracoviště OSPO. Takových obchodníků bylo ale velmi málo.

Pokud jde o tržby řetězců prodávajících potraviny, oproti jiným dnům výrazně stoupaly již ve středu 26. října a zejména den před státním svátkem 27. října, kdy se na „velký nákup“ před prodlouženým víkendem vydalo mnoho spotřebitelů.

Zaměstnanci územních pracovišť OSPO po celé ČR se těsně před státním svátkem zajímali také o názory pracovníků řetězců na uzavření velkých prodejen. Podle jejich zjištění ho vítá naprostá většina z nich. „Nikde jsem se nesetkala s protesty zaměstnanců, že by raději šli do práce, naopak. Většinou si volno raději užijí s dětmi, někteří ho využijí k návštěvě hřbitovů či výlovu Munického rybníka. Nesetkala jsem se ani s nesouhlasem zákazníků,“ potvrzuje Jiřina Holbová z jihočeského územního pracoviště OSPO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…