Veřejné lékárny budou ve středu za své požadavky stávkovat

17.10.2017 11:38

Veřejné lékárny se připojují k protestu praktických lékařů a plně podporují výzvu České lékárnické komory a ve středu 18.10.2017 na půl hodiny zavřou své provozy.

Veřejné lékárny budou ve středu za své požadavky stávkovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékárna, ilustrační foto

Ministerstvo zdravotnictví ani na posledním  jednání s představiteli lékárenské obce minulý týden nezohlednilo skutečnosti v lékárnách při  poskytování léčiv pacientům. Veřejné lékárny tímto vyjadřují jasný protest s postupem Ministerstva zdravotnictví a ve středu 18. října  se připojují ke stávce Sdružení praktických lékařů a Výzvě České lékárnické komory a od 10.30 do 11.00 hod symbolicky zavřou své provozovny,  vyvěsí informační plakát a budou rozdávat informační leták. Nebereme si pacienty jako rukojmí, tímto protestem veřejnost  upozorňujeme na dlouhá léta neřešené problémy ve veřejných  lékárnách a to je diskriminace pacientů systémem výrazně rozdílných doplatků na léky, diskriminaci pacientů zavedením čekacích listin na dodávky léků. Středeční protest je upozorněním nově zvoleným poslancům a budoucímu ministru zdravotnictví, aby situaci ve veřejných  lékárnách bezodkladně řešil.

Grémium majitelů lékáren zastupuje 1.186 veřejných lékáren v Dohodovacím řízení o stanovení hodnoty bodu a ceny výkonů.  Příjmy lékáren ze zdravotního pojištění se dlouhodobě snižují a všechny náklady na vstupech jako je energie, kancelářská a výpočetní technika, lékárenský SW a zpracování účetnictví a  náklady na internetové připojení  se zdražují minimálně o inflaci již několikátý rok po sobě. V provozech tak dochází ke značným ekonomickým tlakům, kdy příjmy klesají a náklady rostou a řada veřejných lékáren po celém Česku musela přistoupit k propouštění zaměstnanců,  nebo  svůj provoz uzavřít. Stát na majitele lékáren přenáší další administrativní náklady v souvislosti s kontrolním hlášením, zavedením EET a připravovaným plošným spuštěním elektronických receptů.

„Ministerstvo zdravotnictví nezohlednilo  oprávněné a dlouhodobé požadavky segmentu lékáren, a proto  ve středu  budeme proti tomuto postupu protestovat “  říká  Marek Hampel, předseda Grémia majitelů lékáren a  koordinátor segmentu lékárenské péče.   „ Tato protestní akce má jediný cíl a to je upozornit širokou veřejnost, pacienty, že lékárny jsou zdravotnická zařízení a pracují v nich vysokoškolsky vzdělaní farmaceuti a středoškolsky vzdělání asistenti, kteří nemají již několik let valorizován svůj plat “ řekl  Hampel a dodal “ nejde jenom zohledňovat požadavky jedné části zdravotnictví a tím jsou v posledních letech pouze nemocnice, ale je naprosto nezbytné podporovat spravedlivě všechny části zdravotnictví  tedy i ambulance a lékárny“  a proto veřejně apelujeme na Ministerstvo zdravotnictví,  aby v Úhradové vyhlášce zohlednilo zájmy také této části zdravotnictví“ dodal Hampel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…