Veřejné zakázky mohou zohlednit i společenskou odpovědnost. Pardubický kraj v tom pomáhá

26.02.2015 20:49

Pardubický kraj připravil v průběhu února pro starosty měst a obcí ve všech okresních městech semináře o společensky odpovědném zadávání veřejných zakázek. Na konkrétních příkladech dobré praxe se seznamují s tím, jaký efekt mají takové zakázky v různých místech republiky. Po Pardubicích a Svitavách zavítají semináře ještě 24. února do Ústí nad Orlicí a 26. února do Chrudimi.

Veřejné zakázky mohou zohlednit i společenskou odpovědnost. Pardubický kraj v tom pomáhá
Foto: archiv hejtmana
Popisek: hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD)

„Společensky odpovědné zadávání veřejných zakázek znamená zohlednění nejenom finančního, ale také například sociálního a ekologického aspektu, kdy zadavatel věnuje pozornost nejen ceně, ale rovněž sociální přidané hodnotě,“ říká radní pro sociální věci a neziskový sektor Pavel Šotola. Například město Most si odhlasovalo povinnost všech firem hlásících se do veřejných zakázek zaměstnat na projektech města deset procent dlouhodobě nezaměstnaných lidí. Výsledně se tak podařilo dostat mnoho lidí přes praxi ve firmě pracující na zakázce až na otevřený trh práce.

Odchovanci, závislí, bezdomovci... Nemají motivaci

„Podle mého názoru je u nás nedostatečně využívaná pracovní rehabilitace pro lidí, kteří nikdy nepracovali,“ uvedla například Terezie Mertlíková, která je ředitelkou obecně prospěšné společnosti Trutnovská zeleň. Mezi takové patří například odchovanci dětských domovů, lidé po výkonu trestu, závislí, bezdomovci, dlouhodobě nezaměstnaní a další. „Oni nemají motivaci a my je to nemůžeme učit v práci, kde musíme vykazovat ekonomické výsledky, proto bychom uvítali nějaký předstupeň sociálního podniku pro tento typ lidí,“ dodala.

V praxi se ukazuje, že pro města a obce není jednoduché najít sociální podnik. Ten musí mít promyšlenou náplň činnosti a dobrý a udržitelný byznysplán, který počítá s tím, že po počátečním dotovaném rozjezdu se podnik osamostatní. S takovým plánem přišla například v Pardubicích Iva Pohanková, která založila restauraci zdravé výživy Pohanka. Pronajala si prostory na hlavní pardubické tepně, třídě Míru, zaměstnala lidi s postižením a dlouhodobě nezaměstnané a začala nabízet chutné a zdravé obědy v samoobslužné jídelně. Je o ně velký zájem a jídelna se pomalu finančně osamostatňuje.

Kraj připravuje nový grant

Právě na podporu vzniku a rozvoje stávajících sociálních podniků připravuje Pardubický kraj nový grant, který budou moci zájemci o tento druh podnikání využít již v letošním roce.

Vláda České republiky připravuje zákon o sociálním podnikání, který by měl platit od 1. ledna příštího roku. „Ale už s novelou zákona o veřejných zakázkách mizí diktát nejnižších cen a města a obce mohou při posuzování nabídek vyhodnotit i to, zda firmy využívají potenciál z regionu, jaké to bude mít environmentální dopady a jakou společenskou hodnotu, třeba i v prevenci kriminality. Je totiž známým faktem, že nejen ten, kdo si hraje, ale také ten, kdo pracuje, nezlobí,“ upozornil Pavel Šotola.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pardubickykraj.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec