Veřejný ochránce práv: Diskriminace z důvodu pohlaví – příběhy, které inspirují

21.03.2019 22:30

Oběti diskriminace si často nejsou jisté, jestli jednání, kterému byly vystaveny, je diskriminační, nebo ne, na koho se mohou obrátit, jak se bránit a zajistit si důkazy, čeho se mohou domoci. Část obětí si není ani vědoma, že byly diskriminovány nebo obtěžovány, nebo si říkají, že tak to v životě chodí a nemá smysl s tím něco dělat.

Veřejný ochránce práv: Diskriminace z důvodu pohlaví – příběhy, které inspirují
Foto: ochrance.cz
Popisek: Veřejný ochránce práv - logo

Ombudsmanka připravila jednoduchý leták, v němž na pěti případech ukazuje, jakou podobu může mít diskriminace z důvodu pohlaví. Jde o případy, kterými se v uplynulých letech zabývala a v nichž se podařilo zajistit nápravu. Leták může dalším lidem, kteří zažili podobné situace, ujasnit si, jestli se i oni nemohli stát obětí diskriminace. Bránit se proti nerovnému zacházení a nahlašovat diskriminaci je důležité pro vymáhání práva, zlepšování situace ohrožených osob, i pro celkovou kultivaci společnosti.

Diskriminace z důvodu pohlaví

Diskriminací z důvodu pohlaví se rozumí situace, kdy je s určitou osobou zacházeno méně příznivě než s ostatními, protože je muž, žena nebo rodič. Důvodem diskriminace může být i těhotenství.

K diskriminaci na základě pohlaví může docházet v různých životních situacích. Může mít například podobu situací, které zažili lidé z ombudsmankou úspěšně vyřešených případů:

  • Paní Tereza dostala po návratu z rodičovské dovolené výpověď pro nadbytečnost. Bránila se a své místo nakonec získala zpět.
  • Panu Karlovi nemocnice neumožnila zůstat na pokoji s jeho hospitalizovanými dětmi. Tuto možnost nabízela pouze maminkám nebo babičkám, nikoli tatínkům.
  • Paní Markéta si s pomocí ombudsmanky vyjednala vyšší odstupné, když s ní chtěl po návratu z rodičovské dovolené zaměstnavatel skončit pracovní poměr.
  • Paní Janě zaměstnavatel po zásahu ombudsmanky povolil zkrácení pracovního úvazku, aby mohla pečovat o dceru.
  • Paní Ivanu nechtěla majitelka obchodu pustit do obchodu i s kočárkem.

Diskriminace je nepřípustná – pokud k ní dojde, obraťte se na ombudsmanku. Má to smysl.

Informace o tom, jak se bránit proti diskriminaci na základě pohlaví, najdete v našem letáku ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…