Veřejný ochránce práv: Důvěra v ombudsmana je nejvyšší od roku 2014, v minulém roce stoupla o sedm procent

27.01.2020 17:05

Podle pravidelných průzkumů Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) je důvěra v ombudsmana nejvyšší od roku 2014, naopak nedůvěra v instituci je za posledních šest let nejnižší. Tato data vyvrací nepravdivé výroky, které se v současné době ozývají v médiích a veřejných diskuzích.

Veřejný ochránce práv: Důvěra v ombudsmana je nejvyšší od roku 2014, v minulém roce stoupla o sedm procent
Foto: ochrance.cz
Popisek: Veřejný ochránce práv - logo

Nejaktuálnější dostupná data výzkumů důvěry veřejnosti od CVVM jsou z října roku 2019. 

Tato data ukazují, že jen v roce 2019 stoupla důvěra v ombudsmana o sedm procent a poslední dva roky stoupá stabilně. V současné době důvěřuje ombudsmanovi 58 procent veřejnosti, tedy nejvíce od roku 2014. Pro porovnání - v historii tato důvěra dosahovala svého maxima s 65 procenty. 

To však neznamená, že by zbylých 42 procent lidí ombudsmanovi nedůvěřovalo, existuje také 17 procent veřejnosti, která vůči instituci nezaujímá žádný výrazný postoj.

Nedůvěra v ombudsmana v loňském roce klesla o 7 procent a pohybuje se na 25 procentech. To sice není málo, ale je to nejméně od roku 2014. Pro porovnání - v období mandátu Otakara Motejla a Petra Varvařovského se nedůvěra v úřad pohybovala na průměru 22 procent.

Naopak historicky téměř nejmenší je podíl lidí, kteří v průzkumech odpovídají, že ombudsmanovi "rozhodně nedůvěřují", takových lidí je v populaci 8 procent a lze jej považovat za „tvrdé jádro“ odpůrců úřadu. 

Výzkumy CVVM ukazují, že zprávy o klesající důvěře veřejnosti v ombudsmana nejsou pravdivé. Podle aktuálních dat důvěra v instituci stoupá a naopak klesá nedůvěra. V současnosti se hodnoty nijak výrazně neliší od hodnot v dobách funkčního období dřívějších ombudsmanů a přibližně odpovídají hodnotám důvěry veřejnosti v další sledované instituce – Nejvyšší kontrolní úřad a Ústavní soud. 


Kompletní aktuální zpráva o důvěře ve vybrané instituce je k dispozici ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…