Veřejný ochránce práv: Kulatý stůl k medicínským, sociálním, etickým a právním aspektům intersex problematiky

10.11.2019 14:56

V každé zemi se rodí děti, jejichž pohlavní znaky částečně či zcela neodpovídají tomu, co medicína a společnost očekává od mužských a ženských těl (intersex děti).

Veřejný ochránce práv: Kulatý stůl k medicínským, sociálním, etickým a právním aspektům intersex problematiky
Foto: ochrance.cz
Popisek: Veřejný ochránce práv - logo

Uvádí se, že takových dětí se rodí ve světě zhruba tolik, jako dětí se zrzavými vlasy. Dne 4. listopadu 2019 proto ombudsmanka uspořádala kulatý stůl určený zástupcům z řad praktikujících lékařů, právníků, kteří se zabývají související lidskoprávní problematikou, lékařských etiků, sociologů, představitelů ústředních orgánů státní správy, podporujících spolků, ale i samotných intersex lidí.

Účastnice a účastníci kulatého stolu diskutovali nad medicínskými, sociálními, etickými i právními aspekty intersex problematiky. Shodli se na například na tom, že je třeba systematicky usilovat o odstranění společenských předsudků týkajících se lidského pohlaví a případných odlišností v tomto ohledu. Jednotliví vystupující rovněž kladli důraz na co nejširší zapojení samotných dětí do rozhodování o svém vlastním těle, v závislosti na jejich věku a vyspělosti. Potěšující je skutečnost, že názor dítěte již dnes u nás má podstatnou váhu.

Důvodů, které vedou k tomu, že pohlaví dětí není jednoznačně určitelné, je z medicínského hlediska celá řada, proto i variace pohlavních znaků mohou mít různou podobu. S jednotlivými variacemi mohou být spojena různá zdravotní rizika, podle nichž je potřeba volit léčbu, včetně případných chirurgických zásahů. U zásahů, které nejsou ze zdravotního hlediska nezbytné a snesou odklad, je na místě zvažovat, zda s nimi nevyčkat do doby, než se samo dítě bude moci zapojit do rozhodování o svém vlastním těle.

Dle diskuse se rovněž jeví jako žádoucí prodloužit lhůtu pro zápis pohlaví dítěte do matriky. V současné době je nutné pohlaví dítěte matričnímu úřadu oznámit do tří dnů od jeho narození, což v některých případech může být u dětí se sporným pohlavím nedostačující. V neposlední řadě by mnozí diskutující přivítali, aby úřední změna pohlaví nebyla podmíněna invazivními chirurgickými procesy, tedy se stala jednodušší a přístupnější. To by mohlo pomoci i intersex lidem v případě, pokud se neidentifikují s určeným a zapsaným pohlavím.

Současná doba přináší stále více informací o životech konkrétních intersex lidí a související problematika se na mezinárodním poli stává diskutovaným lidskoprávním tématem. O stavu v českém prostředí toho zatím příliš mnoho nevíme.

Přijetí konkrétních kroků a navazujících opatření však ve velké míře závisí na datech o sociálních a právních aspektech života intersex lidí v České republice. Naprosto klíčová je proto v tuto chvíli realizace výzkumu na toto téma.

Ombudsmanka uvítá, pokud bude v návaznosti na kulatý stůl probíhat další odborná diskuse na téma intersex lidí a dětí.

26. říjen se ve světě považuje za Den povědomí o intersex lidech (Intersex Awareness Day) a 8. listopad za Den solidarity s intersex lidmi (Intersex Solidarity Day). Veřejná ochránkyně práv využila letos k otevření diskuse nad aktuálními poznatky týkajícími se situace intersex lidí a možnostmi řešení souvisejících problémů prostoru mezi těmito dvěma významnými dny.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec