Věrnost České republice přísahaly čerstvě vycvičené zálohy

14.05.2017 13:30

Ve čtvrtek 11. května se uskutečnila u Velitelství výcviku – Vojenské akademie (VeV-VA) ve Vyškově další slavnostní vojenská přísaha. Tentokrát ji složili noví příslušníci Aktivní zálohy a také dobrovolného vojenského cvičení.

Věrnost České republice přísahaly čerstvě vycvičené zálohy
Foto: Hana Jurčová, CKIT VeV-VA
Popisek: Čerství absolventi kurzu základní přípravy

Slavnostního ceremoniálu k ukončení kurzu základní přípravy se před zraky hostů i svých nejbližších zúčastnilo celkem 52 nových členů Aktivní zálohy Ozbrojených sil České republiky a 14 účastníků dobrovolného vojenského cvičení.

Podle náčelník štábu VeV-VA plukovníka gšt. Jaroslava Medka je vykonání vojenské přísahy významným mezníkem v životě každého vojáka bez rozdílu toho, zda jde o vojáka z povolání, příslušníka aktivní zálohy či záložníka, který prošel dobrovolným cvičením. Představuje slavnostní závazek vojáka k plnění jeho povinností při obraně vlasti.

„Požadavky a závažné souvislosti vyplývající ze slov vojenské přísahy, k níž se dnes zavazujete i před zraky svých blízkých, budou platit po celou dobu vaší aktivní činnosti v jednotkách Aktivní zálohy. Jsou vaším závazkem všem občanům České republiky. Svým rozhodnutím stát se příslušníky záloh naplňujete slova Winstona Churchila ‚Dvakrát občanem?,“ promlouval plukovník gšt. Medek k záložníkům.

Po výcviku bude cvičit nové záložníky

Úspěšní absolventi převzali také dekrety o absolvování kurzu základní přípravy, kterým prošli u Centra základní přípravy.

„Těžiště všech kurzů základní přípravy spočívá v taktické, střelecké, tělesné, topografické a zdravotnické přípravě a ve výcviku v ochraně proti zbraním hromadného ničení,“ upřesňuje náčelník Centra základní přípravy podplukovník Jiří Studničný a dodává, že účastníci kurzu mají za sebou komplexní polní výcviky se zaměřením na plnění bojových úkolů ve ztížených podmínkách. Naučili se rovněž základním právům a povinnostem vojáka.

Zajímavostí je, že jedna z čerstvých absolventek posílí přímo Centrum základní přípravy. Stane se zde členkou nové vyškovské jednotky AZ, a to na pozici instruktorky zdravotní přípravy. Na letním běhu tohoto kurzu už se tedy bude podílet na výcviku dalších nováčků spolu s dalšími vyškovskými instruktory.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

22:03 Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

V Kramářově vile se v pátek 10. května 2024 uskuteční pracovní oběd s kancléři, který pořádá vedoucí…