Veterinární správa proškolila policejní odstřelovače, večer začnou lovit divočáky

16.10.2017 18:39

Státní veterinární správa (SVS) s Ministerstvem zemědělství (MZe) dnes v Holešově proškolila na dvě desítky policejních odstřelovačů o problematice afrického moru prasat. Počínaje dnešním večerem pomohou na základě usnesení vlády policisté úředním veterinářům a myslivcům s odstřelem divokých prasat v oblasti výskytu nákazy na Zlínsku. Myslivci v tzv. červené zóně dosud ulovili či odchytili do pasti více než 80 divokých prasat. Dle aktuálních odhadů zbývá v oblasti ohraničené elektrickými ohradníky zhruba přibližně osmdesát divočáků. Koordinovaná spolupráce úředních veterinárních lékařů s policisty a myslivci by měla přispět k maximálnímu možnému snížení stavu divokých prasat v oblasti.

Veterinární správa proškolila policejní odstřelovače, večer začnou lovit divočáky
Foto: Státní veterinární správa
Popisek: Státní veterinární správa

Během dnešního školení byli přítomní policisté ze strany veterinárního dozoru poučeni o aktuální nákazové situaci, platných předpisech souvisejících s africkým morem prasat a zásadách biologické bezpečnosti při lovu. Zástupci MZe přidali informace o formách a technikách lovu divočáků, které jsou důležité pro úspěšný odlov.

Odklízení těl odstřelených prasat budou mít na starosti úřední veterinární lékaři a veterinární technici Pohotovostního střediska pro mimořádné situace SVS ve spolupráci s hasiči a místními myslivci. Tak jako doposud budou divočáci odlovení v červené zóně odesíláni do asanačního podniku v Mankovicích, kde budou neškodně zlikvidováni. Pro získání informace o vývoji nákazy budou i nadále všechna ulovená zvířata vyšetřována na africký mor prasat.

„Pomoc ze strany Policie ČR pro navýšení odlovu divočáku je pro nás v tuto dobu velmi důležitá, protože s podzimem přichází doba, kdy černá zvěř začíná migrovat a mohlo by tudíž dojít k nežádoucímu rozšíření afrického moru prasat do dalších lokalit mimo vysoce rizikovou oblast,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

V zamořené oblasti (okrese Zlín) bylo k dnešnímu dni myslivci uloveno 885 divokých prasat z toho v tzv. červené zóně 84 (60 odloveno a 24 odchyceno do pastí). Vyšetření prokázalo nákazu africkým morem prasat pouze u jednoho do pasti chyceného selete, všechna ostatní vyšetření skončila s negativním výsledkem. Africký mor prasat byl potvrzen u 112 nalezených uhynulých divokých prasat. Všechny nakažená zvířata pocházela z oblasti ohraničené ohradníky v rámci červené zóny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…