Vězeňská služba: 2. ročník Hromadného darování krve zahájen

23.10.2021 10:49 | Tisková zpráva

Dnešním dnem odstartoval 2. ročník projektu Hromadné darování krve s vězeňskou službou. Více než 50 příslušníků a civilních zaměstnanců přišlo dneska do Ústřední vojenské nemocnice v Praze.

Vězeňská služba: 2. ročník Hromadného darování krve zahájen
Foto: vscr.cz
Popisek: Vězeňská služba ČR - logo

V průběhu listopadu potom budou následovat odběry v dalších 10 nemocnicích napříč celou republikou. Jedná se o celodenní služební akci, do které jsou zapojeny všechny organizační jednotky Vězeňské služby ČR a Ministerstvo spravedlnosti ČR.  

Anketa

Chcete Pekarovou Adamovou za předsedkyni Poslanecké sněmovny?

4%
93%
hlasovalo: 47019 lidí

Do dnešních odběrů se zapojilo vedení vězeňské služby v čele s novým generálním ředitelem, z věznic potom přijeli kolegové z Oráčova, Jiřic, Příbrami a samozřejmě obou pražských vazebních věznic. Dohromady dnes darovalo přes 50 našich zaměstnanců. Budou následovat odběry v nemocnicích Čáslav, Hradec Králové, Ostrava, Ústí nad Labem, Olomouc, Sokolov, Plzeň, Liberec, Brno a České Budějovice. 

Hlavním záměrem tohoto projektu je plošně pomoci s aktuálním nedostatkem krevních zásob v České republice. Dárců krve dlouhodobě ubývá a potřeba léčby transfuzními přípravky neklesá. Z tohoto důvodu se Vězeňská služba ČR i v této nelehké době rozhodla v rámci společenské odpovědnosti pomoci. 

Jedná se o druhý ročník hromadného darování krve. V roce 2020 se projekt Hromadné darování krve s vězeňskou službou sešel s nečekaným kladným ohlasem. Zapojilo se do něj 400 kolegů a během deseti týdnů darovali odhadem 160 litrů krve. Mnozí také plazmu po prodělaném onemocnění Covid-19. Veškeré nemocnice, ve kterých se odběry uskutečnily, tuto spolupráci naprosto kladně hodnotily. Jednak proto, že přišlo mnoho prvodárců a nemocnice tak mohly rozšířit svoji dárcovskou základnu a také proto, že dárci přišli v době, kdy se jiní obávají darovat krev kvůli koronavirové epidemii. 

S rozvojem léčebných metod roste stále více i potřeba krve získané od dárců. V průměru dostane každý občan za svůj život pětkrát krevní transfuzi a čtrnáctkrát lék vyrobený z krve. Každé tři vteřiny někdo potřebuje krev dárce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec