Vězeňská služba: Nový program Motivátor pilotně odstartuje na podzim

17.06.2022 9:02 | Tisková zpráva

V Lillestrom, v akademii norské vězeňské služby KRUS, bylo v měsíci květnu a červnu proškoleno 16 nových lektorů ze čtyř věznic a vazební věznice k realizaci programu Motivátor. Nový střednědobý motivační program je zaměřen na přípravu odsouzených se specifickými kriminogenními riziky k zapojení do navazujících terapeutických programů. V rámci pilotáže bude program v ČR realizován na podzim roku 2022.

Vězeňská služba: Nový program Motivátor pilotně odstartuje na podzim
Foto: vscr.cz
Popisek: Vězeňská služba ČR - logo

„Program Motivátor vznikl v Norsku před téměř 20 lety a v současné době je realizován téměř ve všech norských věznicích. Hlavní myšlenkou norského vězeňství je „Trest, který mění“, hlavní myšlenkou programu je sen o dobrém životě, který je před námi, a abychom se ke svému cíli dostali, musíme zapracovat“ -  uvedl úvodem autor programu a lektor Roar Throanes.

Do programu Motivátor se v rámci projektu „Snižování rizik odsouzených prostřednictvím intervenčních programů“ zapojila Vazební věznice Praha-Ruzyně, Věznice Plzeň, Věznice Rapotice a Věznice a Ústav pro výkon zabezpečovací detence Opava. Projekt je podpořen z Norských Fondů 2014-2021. Zahajovací on-line konference proběhla 20. května 2020. Z důvodu pandemie koronaviru byla realizace projektu časově prodloužena. 

Posláním programů ve výkonu trestu odnětí svobody je snižovat nebezpečnost a pravděpodobnost recidivy u rizikových pachatelů trestné činnosti vykonávajících trest odnětí svobody, a tím přispívat k ochraně společnosti. Hlavním cílem takových programů je změna rizikových postojů, hodnot, vzorců myšlení a chování směrem k sociálně žádoucím formám.

Ve výkonu trestu odnětí svobody je pro odsouzené v ČR připraven např. program Zastav se, Zamysli se a Změň se (od r. 2011, aktuálně ve 23 věznicích), GREPP, který je určen pro pachatele trestných činů násilí na dětech (od r. 2011, aktuálně ve 4 věznicích), edukativně-terapeutický program pro mladistvé odsouzené muže TP 21 Junior (od r. 2011), intervenční program pro řidiče s problémovým průběhem řidičské praxe PARDON (od r. 2012), terapeutický program pro odsouzené pachatele násilné trestné činnost TP KEMP (od r. 2013), krátkodobý skupinový intervenční program Antiagresivní trénink (od r. 2019), program Vnímám i tebe zaměřený na dopady trestného činu na oběť (od r. 2021, aktuálně v 11 věznicích) nebo program Zuřivec, určený pro pachatele domácího násilí. V pilotní verzi probíhá aktuálně v 6 věznicích také program Good-Lives Model.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…