Vězeňská služba: Odhalování drogové trestné činnosti

25.07.2021 20:15

Věznice Příbram ve spolupráci s dalšími organizačními jednotkami VS ČR a PČR ÚO Příbram úspěšně realizovala další akci, zaměřenou na odhalování drogové trestné činnosti ve Věznici Příbram. Věznice Příbram dlouhodobě úzce spolupracuje s PČR ÚO Příbram a to nejen při odhalování tohoto druhu trestné činnosti. Za využití zákonných oprávnění obou výše uvedených stran bylo opakovaně dosaženo efektivního výsledku.

Vězeňská služba: Odhalování drogové trestné činnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odznak vězeňské služby ČR

Třem odsouzeným a třem civilním osobám ve věku 34-56 let bylo sděleno obvinění z přečinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, dále maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání spáchaného ve spolupachatelství. Za tyto citované činy stanovuje trestní zákoník až pětiletý trest odnětí svobody. Tři obviněné osoby mimo věznici budou stíhány na svobodě.

Tři aktéři z řad odsouzených využívali a úkolovali osoby z civilního prostředí k obstarávání návykových látek, konkrétně pervitinu, konopí a dále léčiv, která jsou vázána na lékařský předpis a jsou schopna nepříznivě ovlivnit psychiku člověka. Tyto nepovolené látky se snažili odsouzení skrytě různými cestami dostat do objektu Věznice Příbram, především při návratu z venkovního pracoviště. Odsouzení k nezákonné činnosti využívali civilní osoby, se kterými úspěšně navázali kontakt na pracovišti, a právě tam docházelo smluveným způsobem k předávání zásilek.

Získané drogy dále odsouzení užívali pro svou vlastní potřebu nebo je distribuovali mezi ostatní vězněné osoby. Distribuce probíhala i formou tzv. směnného obchodu za potřebné věci, jako je např. tabák, káva. Z prodeje tak měli finanční a materiální prospěch.

Z provedených šetření vyplývá, že do současné doby se při žádné z realizovaných akcí na této nezákonné činnosti nepodílel žádný ze zaměstnanců ani příslušníků Věznice Příbram.

Věznice Příbram a rovněž Vězeňská služba jako celek věnují dlouhodobé úsilí odhalování drogové trestné činnosti. Tato činnost patří mezi priority, a proto se této problematice bude i nadále věnovat. Spolupráce s Policií ČR je v tomto směru velmi úspěšná a vzájemně poskytované poznatky vedou k dosažení úspěšných cílů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…