Vězeňská služba: Poslední rozloučení s generálem Bočkem

06.04.2023 22:16 | Tisková zpráva

Rodina i široká veřejnost se v úterý v Brně rozloučila s válečným veteránem, armádním generálem Emilem Bočkem. Pohřbu s vojenskými poctami se zúčastnili přední činitelé veřejného života, ozbrojených složek a církví. Poslední žijící český stíhací pilot britského Královského letectva (RAF) zemřel 25. března, měsíc poté, co oslavil 100. narozeniny. Boček byl držitelem mnoha vyznamenání, blahopřejný dopis mu ke 100. narozeninám poslal i britský král Karel III.

Vězeňská služba: Poslední rozloučení s generálem Bočkem
Foto: vscr.cz
Popisek: Vězeňská služba ČR - logo

Krátce před svou smrtí generál Boček navštívil památník českého vězeňství ve Vazební věznici Praha Pankrác a v tzv. Pankrácké sekyrárně se poklonil památce vlastenců, kteří zde byli za války popraveni gilotinou. 

Úterního smutečního aktu se zúčastnila i delegace vězeňské služby se svou čestnou jednotkou.

Z nacisty obsazeného Československa odešel Boček v 16 letech. Zúčastnil se bojů o Francii, poté v Británii vstoupil do RAF, kde působil jako mechanik. Letecký výcvik absolvoval v Kanadě a od roku 1944 se v řadách československé 310. stíhací perutě v britském letectvu účastnil vzdušných bojů. Brzy po válce odešel do civilu, pracoval jako mechanik a soustružník. Po listopadu 1989 se dočkal opakovaného povýšení a vysokých vyznamenání. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

16:13 Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohr…