Vězeňská služba: Poslední rozloučení s generálem Bočkem

06.04.2023 22:16 | Tisková zpráva

Rodina i široká veřejnost se v úterý v Brně rozloučila s válečným veteránem, armádním generálem Emilem Bočkem. Pohřbu s vojenskými poctami se zúčastnili přední činitelé veřejného života, ozbrojených složek a církví. Poslední žijící český stíhací pilot britského Královského letectva (RAF) zemřel 25. března, měsíc poté, co oslavil 100. narozeniny. Boček byl držitelem mnoha vyznamenání, blahopřejný dopis mu ke 100. narozeninám poslal i britský král Karel III.

Vězeňská služba: Poslední rozloučení s generálem Bočkem
Foto: vscr.cz
Popisek: Vězeňská služba ČR - logo

Krátce před svou smrtí generál Boček navštívil památník českého vězeňství ve Vazební věznici Praha Pankrác a v tzv. Pankrácké sekyrárně se poklonil památce vlastenců, kteří zde byli za války popraveni gilotinou. 

Úterního smutečního aktu se zúčastnila i delegace vězeňské služby se svou čestnou jednotkou.

Z nacisty obsazeného Československa odešel Boček v 16 letech. Zúčastnil se bojů o Francii, poté v Británii vstoupil do RAF, kde působil jako mechanik. Letecký výcvik absolvoval v Kanadě a od roku 1944 se v řadách československé 310. stíhací perutě v britském letectvu účastnil vzdušných bojů. Brzy po válce odešel do civilu, pracoval jako mechanik a soustružník. Po listopadu 1989 se dočkal opakovaného povýšení a vysokých vyznamenání. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ Akademie zájemcům v Brně poradí s úsporami energií

11:46 ČEZ Akademie zájemcům v Brně poradí s úsporami energií

Dozvědět se o možnostech, jak co nejlépe ušetřit za energie, zkonzultovat pořízení fotovoltaiky či t…