Vězeňská služba: Rok od otevření detence na Pankráci

14.01.2023 13:58 | Tisková zpráva

Před rokem byl otevřen první detenční ústav v Čechách a sice v areálu pankrácké věznice. První chovanci – muži sem byli umístěni ještě ten samý měsíc. Nyní je kapacita naplněna, aktuálně je v pankrácké detenci 21 chovanců. Další dva detenční ústavy jsou v moravských věznicích v Brně a Opavě. Celkem je v detenčních ústavech 116 chovanců, z toho 12 žen.

Vězeňská služba: Rok od otevření detence na Pankráci
Foto: vscr.cz
Popisek: Vězeňská služba ČR - logo

Chovanci mají k dispozici 24 cel s kapacitou 28 lůžek, zázemí pro skupinové terapie, místnost pro sportovní a pohybové aktivity. V přilehlém venkovním prostoru mohou využívat tři vycházkové dvory a venkovní posilovnu. Od jara do podzimu potom pracují na záhonech venkovní zahrady. V průběhu prvního roku fungování ústavu nebyl žádný chovanec propuštěn do ústavní léčby či na svobodu.

Chovanci ve VVaÚpVZD jsou vedeni ve třech sekcích:

Sekce A – Psychotici a mentální retardace,

sekce B – poruchy osobnosti,

sekce C – poruchy osobnosti.

Podrobný výčet aktivit s chovanci v rámci detence ve VVaÚpVZD Praha-Pankrác najdete ZDE.

Třípodlažní budova pankrácké detence byla vybudovaná v letech 1890–1895. Původně sloužila jako lakovna, v posledních několika letech před rekonstrukcí byl objekt využíván nedalekou tiskárnou jako sklad. V roce 2018 bylo rozhodnuto o rekonstrukci objektu pro výkon zabezpečovací detence.

Zabezpečovací detence je označována jako „nejpřísnější“ druh ochranného opat­ření. V České republice vstoupil v platnost Zákon č. 129/2008 Sb., o výkonu zabezpečovací detence 1. ledna 2009. Zabezpečovací detence je prostředkem ochrany společnosti před zvlášť nebezpečnými duševně nemocnými osobami (popř. i před osobami závislými na návykových látkách), u nichž nemůže splnit svůj účel ochranné léčení. Detenční ústavy jsou střeženy Vězeňskou službou České republiky. První detenční ústav byl otevřen v lednu roku 2009 v areálu Vazební věznice Brno. V únoru roku 2013 byli umístěni první chovanci do detenčního ústavu v areálu Věznice Opava.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…