Vězeňská služba: Spolupráce s Exekutorskou komorou

25.03.2023 16:13 | Tisková zpráva

Společný cíl si stanovila Vězeňská služba ČR s Exekutorskou komorou ČR a spolkem Lighthouse – zlepšení finanční gramotnosti lidí ve výkonu trestu a jejich orientace při řešení obtížných životních situací spojených s neschopností splácet dluhy. Problematiku spojenou s exekucemi nyní nově chodí přímo do věznic vysvětlovat soudní exekutoři spolu se zástupci spolku Lighthouse. Součástí projektu jsou i infopanely, které vězňům napovídají, proč a jak správně komunikovat s exekutorem.

Vězeňská služba: Spolupráce s Exekutorskou komorou
Foto: vscr.cz
Popisek: Vězeňská služba ČR - logo

Vězeňská služba tyto panely postupně rozmístí v prostorách věznic a vazebních věznic. Prezident Exekutorské komory Jan Mlynarčík zdůraznil, že jedním z cílů spolupráce je zlepšit aktivní přístup k řešení exekucí: "Přál bych si, abychom zbavili lidi takzvaného "pštrosího efektu" - tedy toho, že dělají, že jejich exekuce neexistují. Každý problém má řešení a můžeme ho společně najít. Doufám, že osvětová činnost ve spolupráci s Vězeňskou službou nám pomůže právě tohle zlepšit."

Vězeňská služba iniciativu spolku Lighhouse a Exekutorské komory vnímá jako prospěšnou a je připravena jejich společnou aktivitu podpořit a zapojit se do ní také. „Významné procento vězněných osob přichází do věznice již s finančními problémy. Ty se v průběhu uvěznění často dále prohlubují. Vítáme tedy uvedenou osvětovou a informační aktivitu,“ říká generální ředitel vězeňské služby Simon Michailidis. V tuto chvíli připravuje také společné memorandum mezi Vězeňskou službou ČR a Exekutorskou komorou ČR.

Spolek Lighhouse působí v českých věznicích už více než deset let, jeho zástupci pomáhají lidem ve výkonu trestu zorientovat se v záležitostech spojených s exekucemi, insolvencí aj. a také je řešit. "Velkým problémem u osob ve vězení je omezená dostupnost informací. Proto se již od založení v roce 2010 snažíme informace nejenom zprostředkovávat, ale také je do věznic přímo přinášet. A přesně o tom je i naše spolupráce s některými exekutorskými úřady. Ty se snažíme nyní skrze exekutorskou komoru navázat i na další projekty. Jednak je to standardizovaný projekt vězeňské služby na podporu finančního a dluhového vzdělávaní odsouzených FGDP a dále jeden z materiálů programu VIM – výukové a informační materiály," říká Petr Schneedörfler, předseda a ředitel spolku. Program VIM je otevřený všem neziskovým organizacím a umožňuje nastavit standardy v informování odsouzených o některých vybraných tématech. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…