Vězeňská služba: Výzva pozůstalým

25.08.2023 13:07 | Tisková zpráva

Teprve letos pracovníci Archeologického ústavu Akademie věd ČR definitivně potvrdili a zveřejnili, že v prostoru bývalého popraviště pankrácké věznice nalezli v odebraných vzorcích zeminy částečky zpopelněných kostí. Jde o zpopelněné ostatky popravených a politických vězňů, jejichž urny nebyly vydány jejich rodinám k pohřbení, ale zničeny. Stalo se tak podle rozkazu ministra vnitra č. 36/1960, který stanovil, že nevydaná urna má být uložena jeden rok a po uplynutí této doby zničena.

Vězeňská služba: Výzva pozůstalým
Foto: vscr.cz
Popisek: Vězeňská služba ČR - logo

V roce 1961 byla většina uložených uren zničena vysypáním popela a jeho smísením s hlínou na bývalém pankráckém popravišti. Na základě badatelské činnosti Kabinetu dokumentace a historie Vězeňské služby ČR ve spolupráci s Národním archivem, Ústavem pro studium totalitních režimů a Vojenským historickým ústavem byla dohledána jména popravených a zemřelých politických vězňů, jejichž urny byly zničeny. 

Jelikož příbuzným a přátelům nebyla poskytnuta informace o místě uložení zpopelněných ostatků, Vězeňská služba ČR se obrací na všechny pozůstalé po osobách, uvedených na zveřejněném seznamu, aby kontaktovali Kabinet dokumentace a historie Vězeňské služby ČR e-mailem: akyr@grvs.justice.cz nebo akafkova@grvs.justice.cz a telefonicky na č. 244 024 710 (712), popř. na mob. č. 602 622 235. Ti, kteří se přihlásí, budou pozváni k účasti na ekumenickém obřadu na společném pohřebišti v pankrácké věznici, který se uskuteční do konce roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

7:14 Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

Před 20 lety Česko vstoupilo do Evropské unie, a započala tak etapa ekonomických i společenských změ…