Věznice Plzeň rozšířila ubytovací kapacity

13.01.2017 21:11

O další ubytovací místa se zvýšila kapacita ve Věznici Plzeň. Vedení věznice k tomuto kroku přistoupilo v rámci řešení přeplněnosti věznice. Rozšíření umožnila rekonstrukce prostor v momentálně nevyužívané lůžkové části.

Věznice Plzeň rozšířila ubytovací kapacity
Foto: Archiv
Popisek: Věznice - ilustrační foto

Kapacitu věznice se tímto krokem podařilo zvýšit ze současných 1 152 na 1 207, tedy o 55 míst při standardním ubytování čtyř metrů čtverečních na osobu. Při případném ubytování na třech metrech na osobu nabízí nový oddíl 77 míst.

„Vzhledem k přeplněnosti ve věznicích musíme rychle řešit rozšiřování ubytovacích kapacit. Intenzivně hledáme vhodné objekty v rámci České republiky a jednotlivé věznice se také snaží rozšiřovat kapacity v rámci možností jejich objektů, příkladem toho je právě plzeňská věznice, kde z málo využitých prostor vznikla ubytovací část,“ řekl ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

V nově vzniklém oddíle budou ubytováni odsouzení, kteří jsou zařazeni ve věznici s ostrahou a pracovně jsou zařazeni na pracovištích uvnitř věznice. Navýšenou kapacitu pak vedení věznice využije pro odsouzené zařazené do věznice s dozorem, kteří naopak budou zaměstnáni na pracovištích mimo věznici.

„Bohužel se dostáváme do stavu, který jsme zažívali před amnestií v roce 2013, kdy počet vězněných osob byl téměř 23 tisíc. K dnešnímu dni je v českých věznicích 22 517 vězněných osob a přeplněnost se pohybuje okolo 108 procent. Každé navýšení kapacit v rámci objektů věznic je pro nás v současné době důležité,“ řekl generální ředitel Vězeňské služby ČR Petr Dohnal.

Nový oddíl ve věznici na Borech je standardně vybaven společnou koupelnou, kulturní místností a stavebně oddělenou kuřárnou. Je zde také kancelář pro dva vychovatele, speciálního pedagoga a je samozřejmě zajištěna nepřetržitá dozorčí služba.

Náklady na rekonstrukci této části věznice činily necelý jeden milión korun. Na opravách se podílelo také 42 odsouzených, kteří celkem odpracovali 3 106 hodin. Zajistili výmalbu, opravu oken, výrobu katrů a zabezpečení oken, elektroinstalaci a úklid. Díky této svépomoci ušetřila věznice cca 150 tisíc korun. Další práce pak zajistily odborné firmy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR: Účastníci pochodu Náměšť-Čučice se v sobotu projdou i po opraveném historickém mostu

7:23 Lesy ČR: Účastníci pochodu Náměšť-Čučice se v sobotu projdou i po opraveném historickém mostu

Historický Čertův most zrekonstruovaly za půl milionu korun Lesy České republiky v národní přírodní …