Více času na pacienta: Lékařům s administrativou pomůže umělá inteligence

19.04.2017 11:13

Společnost CompuGroup Medical (CGM) přichází s dalším nástrojem, kterým chce lékařům usnadnit a zefektivnit jejich práci. Využije k tomu analytický software HarveyX z produktového portfolia skupiny Comimpex postavený na platformě umělé inteligence IBM Watson. Ten lékařům pomůže se stále narůstající zdravotnickou administrativou a tím jim poskytne více času na to nejdůležitější – na péči o pacienta.

Více času na pacienta: Lékařům s administrativou pomůže umělá inteligence
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Počítač

Stále větší počet povinností v oblasti zdravotnické dokumentace se stává realitou českého zdravotnictví. Lékaři jsou často zahlcováni narůstajícím objemem administrativy. Ta jim bere potřebnou energii a čas, které by mohli věnovat svým pacientům. Proto společnost CompuGroup Medical přichází s dalším řešením, jak lékařům tyto povinnosti zjednodušit, a to pomocí umělé inteligence. Navazuje tím na své předchozí aktivity v této oblasti a pokračuje v naplňování dlouhodobé vize plně elektronizovaného zdravotnictví, kde jsou data uložena bezpečně, ve strukturované podobě a rychle dostupná oprávněným osobám.
 
Komunikace a výměna informací o zdravotním stavu pacienta je v současnosti realizována především prostřednictvím dat ve formě psaného textu v elektronické podobě, například se jedná o lékařskou zprávu. Jednotliví účastníci léčebného procesu, jako jsou lékaři, ambulantní specialisté, nemocnice, zdravotní pojišťovny a mnozí další, tak při péči o zdraví pacienta pracují s velkým množstvím dokumentů. Všechny tyto zdravotnické dokumentace musí lékař přečíst, najít v nich podstatné informace o stavu pacienta, přenést je do vlastních záznamů, popřípadě zadat do specializovaných nástrojů pro další použití a také z nich stanovit diagnózu. Umělá inteligence tak může právě tento prvotní proces analýzy textu a přiřazování významu jednotlivým položkám zastat. Software s jejími prvky porozumí psanému textu podobně jako člověk, vybere podstatné údaje pro lékaře, najde mezi nimi souvislosti a z dlouhých textů sestaví strukturovaná data. Pokud má lékař navíc ambulantní zdravotnický software, dokáže umělá inteligence dokonce tyto informace přepsat do záznamů lékaře nebo vložit do správných kolonek ve specializovaných nástrojích pro podporu léčby.
 
„Nestrukturované textové zápisy v dokumentaci pacientů, jejich duplicity a nutnost ručního vyhledávání informací o zdravotním stavu zdržují práci zdravotníků. Díky využití umělé inteligence bude lékař méně zatěžován povinnou administrativou a tím může více času věnovat péči o zdraví pacienta,“ vysvětluje Vladimír Přikryl, generální ředitel CompuGroup Medical ČR, a doplňuje: „S takto uspořádanými informacemi lze rovněž dále efektivně pracovat a více je vytěžit například v podobě statistik, reportů či při přípravě zúčtovací zprávy pro pojišťovny, jelikož umělá inteligence nahraje do zdravotnického softwaru i data, která má lékař čas pouze přečíst a dál s nimi nepracuje.“
 
První komponenty s prvky umělé inteligence HarveyX spustí CGM v červenci letošního roku. V současné chvíli jsou oslovováni lékaři pro spolupráci na tomto pilotu. Zapojit se mohou i další zájemci z řad lékařské veřejnosti, stačí kontaktovat společnost CompuGroup Medical ČR.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…