Více než 57 % dospělých Čechů je obézních, lidé se však začínají stravovat zdravěji

29.08.2014 17:09 | Zprávy

Podle Zprávy o zdraví obyvatel ČR pro rok 2014 trpí nadváhou či obezitou více než 57 % dospělé populace v Česku, narůstá také podíl dětí s vyšší než normální hmotností. Obezita je přitom důsledkem zejména nesprávného stravování a nízké fyzické aktivity. Podle Marka Sedláka z rybích restaurací Nordsee v Česku je však v poslední době patrná snaha o osvojení trendu zdravého stravování. Ve svém komentáři objasní, jaké pokrmy jdou nejvíce na odbyt, co strávníci preferují v létě a v zimě, nebo jak přistupují k úpravě jídla.

Více než 57 % dospělých Čechů je obézních, lidé se však začínají stravovat zdravěji
Foto: Ekonomika.cz
Popisek: Biopotraviny

„Pociťujeme, že trend zdravého stravování se už dostal ve značné míře i do Česka. Přibývá lidí, kteří přemýšlí nad tím, co jedí, kdy to jedí a také proč to jedí. Zajímá je, jaký bude mít pokrm vliv na jejich zdraví a zažívání. Typické je to třeba pro zaměstnance pracující v kancelářích, kteří dříve preferovali smažené pochoutky, zatímco nyní již volí spíše lehké pokrmy s velkým podílem zeleniny. 

Postupný obrat směrem ke zdravému životnímu stylu a stravování se tak projevil i v letošním létě. V červenci a srpnu tohoto roku totiž preferovalo až 70 % našich strávníků lehčí jídla s přidanou porcí zeleniny, tedy například zeleninové talíře či wrapy, a nejvíce vyžadovali přírodní úpravu jídla. Poptávka tak byla po grilovaných pokrmech, zejména po tresce, candátu, lososu nebo krevetách. Oproti začátku letošního roku přibylo v létě také o 27 % více lidí, kteří se odpoledne zastavují pro jídlo z kategorií snacku, kam spadají bagetky, wrapy, krevety nebo mořské saláty. Toto jídlo si obvykle nechávají zabalit s sebou s tím, že si ho sní v klidu a beze spěchu v prostředí svého pracoviště nebo doma. V tomto jednání spatřujeme snahu lidí dodržovat nepsané pravidlo pravidelné konzumace menších porcí jídla po celý den, a navíc také tendenci dodat tělu vitaminy a další zdraví prospěšné látky. Jezení mořských ryb, které obsahují důležité omega 3 mastné kyseliny a jód, navíc napomáhá redukovat váhu. Věříme, že zařazení již 2 rybích pokrmů do týdenního jídelníčku pomůže snížit míru obezity u Čechů o více než 10 %.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

Nerostné bohatství na Ukrajině

Na CNN jste tvrdil, že Ukrajina již nerostné suroviny, které jsou na jejím území nevlastní, že je vlastní někdo jiný. Jak to víte? Myslíte, že tak na USA šije nějakou boudu, a proto došlo i k vyhrocení oné schůzky, kde se měla smlouva podepsat? A kdo je tedy podle vás vlastní?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Cena Správy jeskyní ČR ocení osobnosti. Navrhněte kandidáty

22:03 Cena Správy jeskyní ČR ocení osobnosti. Navrhněte kandidáty

Osobnosti v oblasti výzkumu, ochrany a zpřístupňování jeskyní a krasového podzemí vyzdvihne Cena Spr…