Více než polovina zaměstnanců trpí nadváhou či obezitou

17.04.2023 10:13 | Komerční článek

Nadváha a obezita dlouhodobě trápí českou populaci. Ze statistik společnosti PREVENTADO, která dodává stovkám firem po celé ČR služby pracovnělékařské péče a poradenství v oblasti ochrany zdraví zaměstnanců, vyplývá, že až třetina zaměstnanců firem v ČR má nadváhu a více než čtvrtina trpí obezitou. Lidé s nadváhou jsou náchylnější k nejrůznějším onemocněním.

Více než polovina zaměstnanců trpí nadváhou či obezitou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Obezita, ilustrační foto

Ze sledovaného vzorku 17 tisíc zaměstnanců vyplynulo, že 37 procent lidí má nadváhu a dalších 27 procent zaměstnanců je obézních. V průměru má s vyšší váhou problém větší procento mužů než žen. Nejedná se však pouze o zaměstnance, kteří mají sedavou práci v kanceláři, ale také o pracovníky na výrobních a dělnických pozicích.

S nadváhou a obezitou mohou následně souviset i další zdravotní potíže jako například vysoký tlak či cukrovka a u těchto zaměstnanců se zvyšuje riziko onemocnění. „U zaměstnanců našich klientů v rámci pracovnělékařských prohlídek sledujeme veškeré základní zdravotní hodnoty, jakými jsou krevní tlak, hodnoty glykémie, EKG či měření karpálních tunelů. Ve sledovaném vzorku zaměstnanců jsme zaznamenali, že u lidí s nadváhou či obezitou jsou častěji i vyšší hodnoty krevního tlaku či glykémie v krvi,“ vysvětluje Radim Pektor, expert na ochranu zdraví a spolumajitel společnosti PREVENTADO.

Pro sledování nadváhy se používá takzvaný index tělesné hmotnosti (BMI). Index odpovídá hmotnosti v kilogramech, která se vydělí druhou mocninou výšky v metrech. „Ideální zdravá váha se pohybuje mezi hodnotou 18,5 a 25 BMI. Jako obezita prvního stupně se označuje hodnota BMI 30 až 35, obezitu druhého stupně pak představuje hodnota 35 až 40, třetí stupeň je pak vše nad 40 BMI. Výsledek může být v řadě případů ale pouze orientační ukazatel a liší se i v jednotlivých věkových kategoriích,“ upřesňuje Radim Pektor.

Jednou z hlavních příčin nadváhy a obezity u Čechů je nezdravý životní styl s nedostatkem pohybu. Podle Českého statistického úřadu jen velice zřídka nebo vůbec nesportuje a jinak se nehýbe 30 procent mužů a 38 procent žen. „Pohybem bychom se měli zaobírat alespoň tři hodiny týdně, což vychází asi na 26 minut denně, vždy doporučujeme zaměstnancům našich klientů najít si například také pár minut v práci na lehké protažení, které pomáhá k lepšímu soustředění a předchází zdravotním problémům,“ uzavírá Radim Pektor.

O společnosti PREVENTADO

PREVENTADO s.r.o. je přední česká společnost zaměřená na oblast vývoje a implementace technologií a systémů k podpoře Health and Safety ve firmách a podnicích. Založili ji v roce 2010 zlínští podnikatelé a odborníci na ochranu zdraví Tomáš Dombek a Radim Pektor s cílem změnit způsob, jakým jsou v Česku poskytovány služby v této oblasti. Vizí společnosti PREVENTADO je odstranit zbytečnou byrokracii, nesrozumitelné dlouhé směrnice a reporty, a přitom skutečně zlepšit zdravotní stav pracovníků v nejrůznějších oborech průmyslu a služeb. PREVENTADO provozuje síť ordinací pracovnělékařských služeb, laboratoř ergonomie a fyziologie práce, poskytuje služby BOZP a vyvinula vlastní aplikaci Fabis, která digitalizuje HR agendu v oblasti ochrany zdraví a vzdělávání. Mezi uživatele jejích služeb se zařadily stovky v Česku působících firem, mezi nimi například Miele, Nestlé, Škoda Auto či Meopta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…