Vláda na prvním jednání schválila mandát pro premiéra Babiše na Evropskou radu

13.12.2017 19:32

Na svém prvním zasedání dnes nová vláda schválila mandát pro premiéra Andreje Babiše na jednání Evropské rady, které se ve čtvrtek a pátek uskuteční v Bruselu. Předseda vlády na něm bude s evropskými partnery řešit otázky migrace, prohlubování obranné a bezpečnostní spolupráce a brexit. Cesta do Bruselu je první zahraniční cestou nového premiéra.

Vláda na prvním jednání schválila mandát pro premiéra Babiše na Evropskou radu
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Úřad vlády České republiky

Ve čtvrtek se lídři EU budou věnovat tématům migrace a prohlubování obranné a bezpečnostní spolupráce. Premiér Babiš evropským partnerům zdůrazní priority Česka v diskusi o předcházení dalším migračním krizím. Česká vláda v té souvislosti prosazuje, aby se EU soustředila na ochranu vnějších hranic a pomoc v zemích původu migrace.

Ještě před samotným jednáním Evropské rady se český premiér sejde se svými protějšky z Visegrádské skupiny, a to v souvislosti se společným projektem V4 na podporu ochrany hranic a prevence migrace v Libyi. Rozsahem by se mělo jednat o jeden z největších českých projektů v boji proti nelegální migraci, který by měl zásadně snížit příliv lidí do Evropy.

Druhým velkým tématem Evropské rady bude ve čtvrtek bezpečnost a obrana. Prezidenti a předsedové vlád členských států zahájí Stálou strukturovanou spolupráci (PESCO), do které je Česko připraveno se aktivně zapojit.

Evropská rada by se měla zaměřit také na sociální otázky, vzdělávání a kulturu. V sociální oblasti se jedná především o implementaci tzv. Evropského pilíře sociálních práv. V oblasti vzdělávání a kultury by měli lídři EU se řešit posilování mobility studentů, přeshraniční spolupráci mezi univerzitami, jazykovém vzdělávání či otázce vzájemného uznávání diplomů.

Pátek pak bude patřit jednání eurosummitu k problematice eurozóny a jednání ve formátu EU-27 k brexitu. Eurosummitu se ČR účastní v roli pozorovatele, protože dosud neratifikovala smlouvu o fiskálním paktu. U brexitu pak evropští státníci zhodnotí, zda došlo k dostatečnému pokroku k posunu do druhé fáze vyjednávání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…