Vláda plní závazky z Akčního plánu na podporu hospodářského růstu a zaměstnanosti ČR

17.02.2015 11:43

Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka dnes ve Strakově akademii vedl poradu ekonomických ministrů, která se zabývala vyhodnocením plnění vládních kroků v rámci Akčního plánu na podporu hospodářského růstu a zaměstnanosti ČR.

Vláda plní závazky z Akčního plánu na podporu hospodářského růstu a zaměstnanosti ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Strakovy akademie

Mezi  úspěšně  splněné vládní závazky patří přijetí služebního zákona, díky kterému se podařilo odblokovat čerpání evropských prostředků. V tuto chvíli pokračuje  schvalování jednotlivých operačních programů pro nové programové období.

Vláda  rovněž  splnila  další  významnou  prioritu,  v  roce  2014  úspěšně získávala  nové investice a vytvářela nová pracovní místa. V roce 2014 bylo podpořeno  celkem 149 investičních projektů, které přinesou české ekonomice přes  78,5 miliard korun a téměř 15 tisíc nových pracovních míst. Klíčovými investicemi  v  minulém  roce byly 4 projekty v souhrnné hodnotě 30 miliard korun Nexen Tire, Hyundai Mobis, Lego, JC Interiors.

Česká  republika  vyjednala  u Evropské komise možnost udělovat od 1. ledna pobídky  v  celkové výši nad 150 mil. EUR ročně. Jde o zásadní rozhodnutí a vstřícný krok EK vůči ČR.

Celkově  se  již  podařilo  splnit 70 % závazků (33 úkolů) z Akčního plánu, které  měla  vláda  realizovat  v  roce  2014.  Pro další úkoly – například schválení   novely  zákona  o  veřejných  zakázkách,  která  umožní  jejich jednoduší  a  transparentnější  zadávání,  nebo  návrh  koncepčního  řešení problematiky sociálního bydlení – byl zvolen nový termín pro jejich splnění v nejbližší možné době.

Z  procentuálního  hlediska  se  nejlépe  dařilo  prioritním  osám „podpora exportu a cestovního ruchu“ (splněno 100 %) a „podpora zaměstnanosti a trhu práce“  (splněno  90  %).  Vláda  má  zatím  resty v prioritě „energetika“, protože  o klíčových koncepčních dokumentech – Státní energetické koncepci, aktualizování  Státní  surovinové  politiky a Národním akčním plánu rozvoje jaderné energetiky – bude vláda rozhodovat až v první polovině roku 2015.

Akční  plán  na podporu hospodářského růstu a zaměstnanosti ČR je koncepční dokument,  jehož  cílem  je reagovat na aktuální hospodářské potřeby země a shrnout  legislativní  i  nelegislativní  opatření na podporu hospodářského růstu.  Materiál  vychází  z  koaličních  závazků a programového prohlášení vlády a byl projednán se sociálními a hospodářskými partnery. Tripartita ho schválila  na  svém jednání 20. října 2014, vláda jej schválila 1. prosince 2014.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…