Vláda schválila Cenu předsedy RVVI za popularizaci vědy

09.02.2016 15:53

Za propagaci či popularizaci výzkumu, experimentálního vývoje a inovací se začne udílet Cena předsedy Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI).

Vláda schválila Cenu předsedy RVVI za popularizaci vědy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad vlády, ilustrační foto

Cena bude určená vědeckým pracovníkům, ale také novinářům, učitelům, podnikatelům, cestovatelům a dalším, kteří publikují na téma vědy a techniky, předávají poznatky o vědeckých výsledcích široké veřejnosti a celkově přispívají k popularizaci vědy a výzkumu. Ocenění bude spojené s odměnou ve výši až 500.000 korun. Návrh dnes schválila vláda.

„Uvědomujeme si, že popularizace je velmi důležitá součást vědy. Věda je krásná a zajímavá, jen málo lidí ale umí složitá témata podat tak, aby byla pochopitelná i pro laika. Proto chci ocenit ty, kteří dokáží přitáhnout k vědě větší pozornost veřejnosti, zvyšují povědomí o důležitosti vědeckého práce a motivují studenty, aby se vydali na vědeckou dráhu,“ uvedl místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace a předseda RVVI Pavel Bělobrádek.

Cena předsedy RVVI se bude udělovat jedenkrát za rok. Odměna s ní spojená bude poskytována z výdajů na vědu rozpočtové kapitoly Úřadu vlády ČR. Návrh tedy nevyvolá nárok na zvýšení výdajů státního rozpočtu. Kandidáty na ocenění bude navrhovat odborná vědecká veřejnost.

Dosavadní nařízení vlády umožňovalo udělování cen za mimořádné vědecké výsledky a za propagaci a popularizaci výzkumu. Na úrovni vlády se ale dosud udělovalo jen ocenění za mimořádné vědecké výsledky v podobě Národních cen vlády. Nadále platí, že ocenění za mimořádné vědecké výsledky a propagaci a popularizaci výzkumu mohou udílet také poskytovatelé podpory na vědu (ministerstva, Akademie věd ČR, Grantová a Technologická agentura ČR).

Ocenění navazuje na Cenu předsedy RVVI za popularizaci výzkumu a vývoje v hromadných sdělovacích prostředcích, která byla udělována v letech 1995-1999, a Cenu předsedy RVVI udělovanou v letech 2008 a 2009.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…