Vláda schválila akční plán rozvoje inteligentních dopravních systémů

15.04.2015 20:16

Vláda dnes schválila Akční plán rozvoje inteligentních dopravních systémů (ITS) do roku 2020, který předložil ministr dopravy Dan Ťok.

Vláda schválila akční plán rozvoje inteligentních dopravních systémů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Strakovy akademie

Tyto systémy umožňují sledovat technický stav dopravní cesty, předcházet vážným dopravním nehodám a mohou pomoci odhalovat také závažnou trestnou činnost v dopravě. Ve spojení s družicovými systémy mohou předvídat vlivy povětrnostní situace, sesuvy i poklesy půdy a sledovat také záplavy nebo povodně. Inteligentní dopravní systémy tak mají klíčový význam pro zlepšování bezpečnosti dopravy.

Na přípravě akčního plánu se podíleli zástupci veřejné správy, správců dopravní infrastruktury, dopravních společností, dodavatelského průmyslu, výzkumných a univerzitních pracovišť i profesních a občanských sdružení. „Otevřený a transparentní přístup umožnil všem, kteří mají k této problematice co říci, podílet se na jeho přípravách. Návrhy vycházejí z praktických zkušeností a potřeb,“ řekl ministr dopravy Dan Ťok.

Pro financování vlastního nasazování a provoz systémů ITS se počítá s financováním investic a provozu zejména ze SFDI, z operačních programů EU a z nástroje pro propojení Evropy CEF. „Náklady na budování a provozování systémů ITS jsou výrazně nižší než náklady na odstraňování následků dopravních nehod. Podle studie Centra dopravního výzkumu se celkové roční ekonomické ztráty ČR zapříčiněné dopravní nehodovostí pohybují v rozmezí 35-55 miliard korun,“ doplnil Ťok. K naplnění akčního plánu bude do roku 2020 zapotřebí vynaložit cca 17,5 miliardy korun ze státního rozpočtu a 4,5 miliardy korun na budování systémů v kompetenci krajů a měst.

Systémy ITS kromě řízení a předvídání vývoje umožňují vyhodnocovat i technický stav dopravní cesty a plánovat její opravu. Sledování meteorologických podmínek v místě provozu může informovat účastníky dopravního provozu o blížícím se nebezpečí (prostřednictvím zařízení pro provozní informace nebo mobilní aplikace) a nařídit snížení rychlosti, čímž je možné předcházet vážným dopravním nehodám. Dovybavení silniční sítě adekvátním zařízením umožní také sledování dopadů dopravy na životní prostředí (hluk, emise, smog), kdy aplikace ITS může následně odklonit dopravu mimo aktuálně nejvíce zasažené oblasti.

Budoucnost dopravy lze vidět v tom, že dopravní infrastruktura a vozidla budou například pomocí čidel vzájemně komunikovat. Můžeme očekávat, že za několik let bude datově připojeno téměř každé vozidlo. Proto je akční plán důležitým navazujícím dokumentem na koncepci Dopravní politika pro období let 2014 až 2020.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…