Vláda schválila pro MŠMT historicky nejvyšší rozpočet

25.09.2017 18:56

Vláda dnes schvalovala rozpočet pro rok 2018. Ministru školství mládeže a tělovýchovy Stanislavu Štechovi se pro školství podařilo získat historicky nejvyšší rozpočet v objemu 168,2 miliardy korun (bez podílu EU), což je o 20 miliard více, než byl rozpočet pro letošní rok.

Vláda schválila pro MŠMT historicky nejvyšší rozpočet
Foto: msmt.cz
Popisek: MŠMT - logo

S financemi z Evropské unie činí rozpočet MŠMT pro rok 2018 dokonce 175,3 miliardy korun. Vysoké školy získají navýšení o 3 miliardy korun. Pro pedagogické pracovníky přinese nový rozpočet zvýšení tarifní části platu o 15 %, pro nepedagogické o 10 %, a to už od listopadu 2017. 

Pro srovnání, v roce 2013 bylo schváleno ze státního rozpočtu (bez podílu EU) do školství 122,7 miliard korun o rok později 125 miliard korun.

„Jsem rád, že se vláda shodla na patnáctiprocentním navýšení platů u učitelů a o desetiprocentním u zaměstnanců veřejného sektoru od letošního listopadu,“ uvedl po jednání vlády ministr školství Stanislav Štech a pokračoval: „Důležité je ale také dorovnání deficitu vysokých škol. Schválené tři miliardy korun navíc jsou nepodkročitelným minimem pro jejich kvalitní fungování, i když původně jsme požadovali ještě o miliardu a půl více."

Podle ministra Štecha se konečně podařilo udělat ze školství celospolečenské téma. "Školský rozpočet v uplynulých dvou letech rekordně rostl. Investice do vzdělávání jsou ale u nás ve srovnání s vyspělým světem stále podprůměrné. Bez posilování rozpočtu, které jsme zahájili, nebude možné zvyšovat kvalitu vzdělávání, která se odvíjí od kvality učitelů. Nebude možné řešit ani dlouhodobé a stále rostoucí problémy ve  školství, jako je například stárnutí pedagogického sboru nebo neochota mladých učitelů nastupovat do škol,“ dodal ministr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…