Vláda schválila renominaci profesora Malenovského do Soudního dvora EU

25.09.2017 21:49

Vláda ČR schválila návrh ministra spravedlnosti na jmenování prof. JUDr. Jiřího Malenovského, CSc. v kandidatuře na soudce Soudního dvora Evropské unie. Profesora Malenovského jakožto stávajícího soudce této instituce znovu navrhla výběrová komise a její návrh následně projednal výbor pro evropské záležitosti Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

Vláda schválila renominaci profesora Malenovského do Soudního dvora EU
Foto: Archiv PL
Popisek: Úřad vlády ČR

Jiří Malenovský je díky svým profesním i jazykovým znalostem uznávaným odborníkem na evropské a mezinárodní právo. „Svými kvalitami profesor Malenovský představuje pro Soudní dvůr EU přínos jak v rovině mimořádné odborné erudice, tak v rovině dlouholetých praktických zkušeností,“ uvedl ministr spravedlnosti Robert Pelikán, který výběrové komisi předsedal.

O znovunavržení Malenovského dále rozhodovali také předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal, předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa, ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek, vládní zmocněnec pro zastupování ČR před Soudním dvorem EU Martin Smolek, náměstek pro pro řízení sekce mezinárodní a ústavněprávní Ministerstva spravedlnosti Petr Jäger, končící předseda České advokátní komory Martin Vychopeň a děkanka Právnické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Zdenka Papoušková.

Výběrová komise hlasovala na základě vládou schválených Pravidel pro výběr kandidátů na funkci soudce Soudního dvora Evropské unie mimo zasedání (per rollam) a na znovunavržení se shodla jednomyslně.

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek nyní oznámí jméno kandidáta za Českou republiku generálnímu sekretariátu Rady Evropské unie. Soudci Soudního dvora jsou jmenováni vzájemnou dohodou vlád členských států Evropské unie na dobu šesti let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…