Vláda uznala požadavek MŠMT na zkvalitnění vzdělávání

05.06.2017 15:06

Kabinet dnes podpořil požadavek MŠMT na posílení rozpočtu o 400 milionů korun pro děti nadané, mimořádně nadané, ale také na pomoc, podporu a péči pro děti ve školních družinách či mateřských školách. Finance jsou určeny na zkvalitnění vzdělávání ještě v roce 2017.

Vláda uznala požadavek MŠMT na zkvalitnění vzdělávání
Foto: msmt.cz
Popisek: MŠMT - logo

Novelou školského zákony, která nabyla účinnosti v září loňského roku, se stalo financování podpůrných opatření pro děti, žáky a studenty se speciálními vzdělávacími potřebami včetně žáků nadaných a mimořádně nadaných, nárokovým.

„Podpora nadání je od září 2016 novou záležitostí, tyto nároky zde nikdy v minulosti nebyly, takže ministerstvo financí dlouhodobě dopředu vědělo, že je budeme ještě upřesňovat. Vláda tyto nároky, tak jak jsem je přednesla, nyní potvrdila a s ministrem financí musíme najít řešení nejpozději do konce července,“ řekla po jednání kabinetu ministryně školství Kateřina Valachová a pokračovala: „Další finance zamíří například na podporu logopedie, dysgrafie nebo dyslexie v mateřských školách, protože děti s těmito potřebami tam byly dávno a nedostaly na to ani korunu,“ dodala Valachová.

Nejčastější podporou pro nadané žáky je například nákup složitějších učebních pomůcek, které významným způsobem rozvíjí jejich talent, přičemž konkrétní výši podpory stanovuje vyhláška o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných. Nezbytné posílení rozpočtu výdajů na zkvalitnění vzdělávání vyčíslilo MŠMT na základě relevantních podkladů ve výši 400 milionů korun pro letošní rok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…