Vládní Rada pro výzkum, vývoj a inovace jednala o návrhu výdajů státního rozpočtu na vědu až do roku 2020

24.02.2017 13:35

Rada vlády pro výzkum, vývoj a inovace se v pátek 24. února 2017 sešla ke svému 323. zasedání. Mezi hlavní body jednání patřil návrh výdajů státního rozpočtu na oblast výzkumu, vývoje a inovací na roky 2018-2020 s výhledem do roku 2022.

Vládní Rada pro výzkum, vývoj a inovace jednala o návrhu výdajů státního rozpočtu na vědu až do roku 2020
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad vlády, ilustrační foto

Radní se rovněž seznámili s informacemi o průběhu naplňování nové metodiky hodnocení výzkumných organizací od roku 2017 a také s předběžnými výsledky hodnocení výzkumných organizací za rok 2015. Na programu byly rovněž informace o stavu a naplňování Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání (OP VVV), který řídí Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.

„Dnes jsme mimo jiné jednali o požadavcích jednotlivých poskytovatelů veřejných peněz do vědy a výzkumu na výdaje státního rozpočtu, které jdou nad rámec schváleného střednědobého výhledu. Chtěl bych zdůraznit, že po období předchozích vlád, kdy výdaje z národních zdrojů do vědy stagnovaly, přestože tu byla masivní podpora z evropských fondů, systematicky prosazuji vyšší objemy peněz do této oblasti. Pro letošní rok vláda schválila historicky nejvyšší rozpočet na vědu v objemu 32,7 miliardy korun, což je o 13% více oproti schválenému střednědobému výhledu. A podle tohoto výhledu jsou pro roky 2018 – 2020 požadovány ještě vyšší částky. Naším cílem je připravit systém výzkumu, vývoje a inovací na období po roce 2020, kdy skončí finanční doping z evropských fondů a objem peněz z tohoto zdroje se výrazně sníží. A systém na to musí být připravený, musí být finančně stabilní,“řekl k jednání vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace a předseda RVVI Pavel Bělobrádek.

Příští zasedání vládní RVVI budou výjezdní. Členové Rady v březnu zasednou v prostorách Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR a dubnové zasedání proběhne na liberecké Technické univerzitě. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…