Vojáci NATO nacvičují ochranu vzdušného prostoru nad Evropou

16.07.2017 14:26

Souběžně na území České republiky, Litvy a Rumunska probíhá v těchto dnech mezinárodní taktické cvičení jednotek pozemní protivzdušné obrany s názvem Tobruq Legacy 2017. Celkem se jej účastní 2200 vojáků z deseti členských zemí NATO (České republiky, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Polska, Rumunska, Slovenska, Slovinska, Spojeného království a USA).

Vojáci NATO nacvičují ochranu vzdušného prostoru nad Evropou
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Jedná se o třetí ročník cvičení, jehož cílem je prohloubit spolupráci jednotek protivzdušné obrany z několika aliančních zemí při ochraně vzdušného prostoru. Podobné cvičení se uskutečnilo již v roce 2015 na území České republiky a o rok později na Slovensku. Pokaždé jej řídili vojáci toho státu, ve kterém se výcvik konal. V letošním roce se vedení ujali příslušníci ozbrojených sil USA.

Novinkou je to, že cvičení probíhá souběžně ve třech zemích. Vojáci tak během něj prověří i systém velení a řízení v rámci evropského vzdušného prostoru, kdy jednotky působící na území České republiky a Litvy budou řízeny z hlavního místa velení v Rumunsku.

V Čechách cvičí přes pět set vojáků Aliance

„Jedním z hlavních cílů cvičení je zdokonalit činnost jednotek při plnění úkolů pozemní protivzdušné obrany v rámci mnohonárodnostního úkolového uskupení a zvýšit úroveň interoperability mezi koaličními jednotkami při vedení společné protivzdušné operace,“ uvedl podplukovník Jaroslav Daverný, který řídí výcvik v České republice.

Na českém území cvičí více než pět set vojáků z šesti aliančních států (České republiky, Litvy, Maďarska, Slovenska, Spojeného království a USA). Většina jednotek je rozmístěna ve vojenském újezdu Hradiště, část vojáků ovšem působí i v prostorech 22. základny vrtulníkového letectva Sedlec, Vícenice u Náměště nad Oslavou a 25. protiletadlového raketového pluku ve Strakonicích. „Čeští vojáci si procvičí schopnost přijmout pod své velení a řídit jednotky pozemní protivzdušné obrany z několika států NATO, jež cvičí na našem území,“ doplnil podplukovník Daverný.

Na Doupově působí široké spektrum protiletadlových systémů

Vzdušný prostor nad Doupovskými horami tak v těchto dnech střeží široké spektrum protiletadlových systémů. Čeští vojáci cvičí s protiletadlovými raketovými komplety RBS-70 a S-10M. Slováci se do cvičení zapojili s protiletadlovými komplety IGLA, Maďaři s komplety MISTRAL a Američané se systémy AVENGER. Litevci používají obdobně jako Češi protiletadlové komplety RBS-70. Na letecké základně u Náměště nad Oslavou pak působí česká jednotka vyzbrojená protiletadlovým raketovým komplexem 2K12 KUB. Protivníka vojákům simulují nejen prostředky českých vzdušných sil jako bojové letouny JAS-39 Gripen, L-159 ALCA či vrtulníky Mi-24, ale i americké bojové vrtulníky AH-64 Apache.

Mezinárodní cvičení, jehož název lze přeložit jako Tobrucký odkaz či Tobrucké dědictví, připomíná hrdinství vojáků bojujících za druhé světové války u severoafrického přístavu Tobruk. Společný výcvik aliančních jednotek vyvrcholí příští týden bojovými střelbami z protiletadlových raketových kompletů velmi krátkého dosahu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…