Vojáci jsou v druhé polovině nejtěžší etapy závodu v zimním přežití

28.01.2015 18:16

Dvě mrazivé noci strávené v lese, třicet kilometrů na lyžích nebo pěšky, dráha s vojenskými dovednostmi, měřené sjezdy volným i upraveným terénem, překonání brodu na řece Opavě. To byly prubířské kameny úvodní části první etapy náročné armádní soutěže Winter Survival 2015, která se v těchto dnech koná v Jeseníkách.

Vojáci jsou v druhé polovině nejtěžší etapy závodu v zimním přežití
Foto: Winter Survival
Popisek: Vojáci při rozdělávání ohně během Winter Survival 2015.

Účastníky zimního přežití v rámci úterního přesunu čekaly disciplíny prověřující jejich připravenost na plnění speciálních úkolů. Winter Survival je synonymem extrému, vytrvalosti, bojových aktivit v horách, ale také přátelství a touhy společně dojít do cíle.

Druhý soutěžní den začal „Dráhou s prvky vojenských dovedností“. Vojáci na dvěstěmetrové dráze nejprve stříleli z paintballových zbraní na figuranty s terči ukrývající se za stromy, poté pomocí lan přemísťovali těžké břemeno a nakonec házeli ruční granáty na cíl ze tří vzdáleností. Šlo přitom o dosažení co největšího počtu zásahů a co nejkratšího času.

Na sjezdovce Ski areálu ve Vrbně pod Pradědem příslušníci Centra tělesné výchovy a sportu Univerzity obrany připravili pro vojáky měřený sjezd upraveným terénem. Dostatek sněhu ve vyšších polohách umožňoval vojákům pohyb na skialpinistických lyžích. V nížinách ovšem slabá sněhová pokrývka donutila závodníky sundat lyže a pohybovat se pěšky s batohy na zádech. „My jsme dobří při přesunech na lyžích. Teď jsme museli polovinu trasy odběhnout s lyžemi na zádech,“ postěžoval si nadporučík Viktor Novotný ze 7. mechanizované brigády. Vojákům tak chybí rychlé odpočinkové sjezdy do údolí.

Ještě překontrolovat výstroj, vyčíst z mapy správný směr a přesun pokračuje. Další kilometry členitým terénem až na místo, kde snad putování pohořím Hrubého Jeseníku prozatím skončí. Překonání dvacetimetrového brodu na řece Opavě bez obtíží zvládla všechna družstva. Dojezd do cíle druhého dne vytrvalostní etapy pořadatelé okořenili disciplínou „Rozdělávání ohně“. Během třiceti minut musely hlídky pomocí křesadla, troudu a třísek rozdělat oheň a na něm pak rozpustit kotlík plný sněhu. Tento úkol se podařilo splnit zhruba polovině družstev.

Během úterý ze soutěže odstoupila dvě česká družstva ze zdravotních důvodů. V závodu tedy pokračuje 15 týmů. V soutěži nepokračuje tým 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany Liberec a hlídka Centra operačně taktických systémů velení a řízení Lipník nad Bečvou.

„Výsledné časy přesunů máme dobré, ale nedařilo se nám při plnění disciplín. Nevšimli jsme si jednoho figuranta ukrytého v kanále při střelbě z paintballových zbraní a na sjezdovce jeden z nás upadl,“ zhodnotil výkony svého družstva nadporučík Michal Škobrtal z Vojenské policie.

Podle průběžných výsledků armádní soutěže Winter Survival 2015 je na prvním místě tým 7. mechanizované brigády Hranice, na druhém místě družstvo Centra zabezpečení munice Týniště nad Orlicí a na třetí pozici hlídka 14. pluku logistické podpory Pardubice.

Dnes čekají vojáky zejména úkoly z vojenského lezení na skalách a v korunách stromů, záchrana zraněného člena týmu nebo střelba z útočné pušky CZ 805 BREN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo obrany

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: Frutu Podivín kupuje společnost CE FMCG, ÚOHS fúzi povolil

7:02 ÚOHS: Frutu Podivín kupuje společnost CE FMCG, ÚOHS fúzi povolil

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil ve zjednodušeném řízení spojení soutěžitelů, v jehož dů…