Vojáci kurzů základní přípravy darovali 26,5 litrů krve

14.08.2017 16:14

Ve čtvrtek 10. srpna dorazila do kasáren Dědice Transfúzní služba Oddělení hematologie a krevní transfúze Ústřední vojenské nemocnice Praha, aby zde provedla více než 50 odběrů krve.

Vojáci kurzů základní přípravy darovali 26,5 litrů krve
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Vyškovští zareagovali na výzvy k dárcovství krve, které byly zveřejněné v rozhlasových stanicích a rozhodli se k činu. Náčelník Odboru přípravy do zahraničních operací a speciální přípravy Velitelství výcviku – Vojenské akademie plukovník gšt. Vojtěch Prýgl kontaktoval Ústřední vojenskou nemocnici. Právě u jeho odboru je momentálně přes pět stovek převážně mladých dárců kolem dvaceti let, kteří právě prochází kurzy základní přípravy pro nové příslušníky Univerzity obrany a Aktivní zálohy či se účastní dobrovolného vojenského cvičení.

A tito nováčci neváhali a hned po 7 hodině ranní se vyškovský společenský klub začal plnit zájemci. Většinou šlo o prvodárce, kteří kvitovali možnost darovat krev přímo v kasárnách a pomoct tak potřebným. A samozřejmě strůjce myšlenky, plukovník Prýgl šel všem příkladem a krev daroval jako první. Celkem krev darovalo 59 vojáků a vojákyň. Na víc ani kapacity transfúzní služby nestačily.

Krev bude Vyškov darovat pravidelně

„ V letních měsících dochází k výpadku některých krevních skupin z důvodu omezeného množství dárců, zejména kvůli ‚dárcovské dovolené? stálých dárců,“ vysvětlila Iveta Fořtová z transfúzní služby, a proto zdravotníky inciativa i zájem vyškovských potěšil. Navíc se s Velitelstvím výcviku – Vojenskou akademií dohodli na pravidelných výjezdech do Vyškova, zejména v měsících červen až srpen.

V říjnu by se pak k odběrům krve měly přidat ještě odběry vzorků pro dárcovství kostní dřeně.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…