Vojenská akademie Vyškov: Využití simulační technologie při výuce specialistů odbornosti letištního zabezpečení

21.10.2022 17:56 | Tisková zpráva

Jasná a srozumitelná komunikace mezi řídícím letového provozu a prostředkem letištního zabezpečení pohybujícího se po letištní ploše je základním předpokladem pro bezpečný a plynulý letový provoz.

Vojenská akademie Vyškov: Využití simulační technologie při výuce specialistů odbornosti letištního zabezpečení
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Z tohoto důvodu je letecká frazeologie vyučována v rámci kurzu Základní odborná příprava specialistů odbornosti letištního zabezpečení, kde jsou posluchači v potřebném rozsahu seznámeni s pravidly vedení radiokomunikace včetně hláskovací abecedy dle ICAO (Mezinárodní organizace pro civilní letectví). 

Anketa

Má cenu pořádat demonstrace proti vládě?

hlasovalo: 32342 lidí

„K jejímu procvičení byla domluvena ve vzájemné spolupráci mezi skupinou výuky letištního zabezpečení Centra přípravy vzdušných sil Velitelství výcviku-Vojenské akademie a Univerzitou obrany návštěva simulačního centra u katedry letectva fakulty vojenských technologií,“ vysvětluje náčelník skupiny, kapitán Jiří Mašlaň a doplňuje, že toto centrum slouží zejména pro výuku budoucích vojenských pilotů a řídících letového provozu, nicméně umožňuje i výcvik obsluh zabezpečujících prostředků. „Skládá se ze stanoviště řídícího letového provozu, kokpitu letounu L-39 a kabiny vozidla, kdy jsou cvičící vzájemně propojeni pomocí leteckých sluchátek. Komunikace simuluje skutečný provoz na letišti, kdy si řidič mobilního prostředku musí vyžádat povolení vstupu na provozní plochu letiště a dále postupovat dle instrukcí z řídící věže,“ popisuje kapitán Mašlaň a dodává, že pro větší reálnost byla simulace zasazena do prostředí domovského letiště posluchačů. „Mohli si vyzkoušet, že současné řízení vozidla a vedení komunikace ve stanoveném formátu vyžaduje značné soustředění a trénink,“ zdůrazňuje v závěru kapitán Mašlaň.

V rámci praktické části kurzu posluchači navštívili i letištní řídící věž vojenského letiště v Náměšti nad Oslavou, během které si prohlédli pracoviště řídícího letového provozu a uslyšeli i živou komunikaci jak s letadly, tak i mobilními prostředky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…