Vojenská policie si připomněla úmrtí svého příslušníka Milana Štěrby

21.03.2016 19:58

Před osmi lety ukončil sebevražedný útočník život bývalého příslušníka Útvaru speciálních operací Vojenské policie (SOG) poručíka in memoriam Milana Šterby. Do konce jeho nasazení v Afghánistánu tehdy zbývalo pouhých 14 dní. V lesním hřbitově v pražském Motole se sešli zástupci Vojenské policie, aby uctili jeho památku.

Vojenská policie si připomněla úmrtí svého příslušníka Milana Štěrby
Foto: Vojenská policie
Popisek: Vojenská policie, logo.

Milan Štěrba se narodil 25. srpna 1973 v Novém Městě na Moravě. Do resortu obrany vstoupil jako voják z povolání v září 1996, k Vojenské policii pak v říjnu 2002. Za svou kariéru byl několikrát vyslán do zahraniční operace; nejprve se účastnil mise IFOR na území bývalé Jugoslávie, odkud také pochází jeho pozdější přezdívka Bosna. Po roce 2003 následovaly mise v Iráku a Kosovu. Jeho poslední operací byla účast v kontingentu SOG VP v Afghánistánu. Po tragickém skonu byl povýšen do hodnosti poručíka a byl mu udělen Záslužný kříž I. stupně.

„S Bosnou jsem sloužil v misi v Iráku. Dodnes si ho pamatuju jako rovného, houževnatého chlapa a skvělého kamaráda, který nikdy nenechal ostatní ve štychu,“ podělil se o své vzpomínky na Milana Štěrbu vrchní praporčík VP Zdeněk Hanák.

„V současné době, kdy všude kolem nás dochází k relativizaci i zpochybňování tradičních hodnot, je pro nás všechny vzpomínka na padlé hrdiny tím, co nás pevně ukotvuje v našem hodnotovém světě a připomíná nám oběti, bez kterých by náš způsob života nemohl existovat,“ pronesl kaplan Vojenské policie major David Tomčík, který u hrobu rovněž přečetl z Bible slova žalmu a společně s ostatními přítomnými se za zesnulého kolegu pomodlili.

Památku Milana Štěrby dnes na hřbitově v pražském Motole uctili zástupci Vojenské policie

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…