Vojenské lesy a statky: Doupovská přehlídka opět lákala davy

31.05.2018 18:11

Největší chovatelská přehlídka na západě Čech přivedla do Doupovských hor davy zájemců. Na akci s názvem „ČLOVĚK, LES A ZVĚŘ,“ kterou pořádají Vojenské lesy a statky, na ně čekaly stovky trofejí, soutěž mysliveckých trubačů, doprovodný program pro děti, ale také výstava barvářů či ukázky armádní techniky.

Vojenské lesy a statky: Doupovská přehlídka opět lákala davy
Foto: vls.cz
Popisek: Vojenské lesy a statky ČR, s. p. - logo

Akce Vojenských lesů a statků, která rok od roku láká stále více návštěvníků, prezentuje tradičně v areálu myslivecké střelnice v Lučinách to nejlepší honitby Hradiště rozkládající se na území stejnojmenného vojenského újezdu a v jeho okolí. Bohatý program zahájil úvodním slovem ředitel divize Karlovy Vary Jiří Kšica společně s výrobním náměstkem státního podniku Liborem Strakošem. Fundovaným průvodcem přehlídky z jedné z největších ucelených honiteb v Evropě se pak stal Josef Barták, který přítomné seznámil s výsledky loňského mysliveckého roku v Doupovských horách.

Vystaveno bylo celkem 163 z 256 ulovených jelenů evropských, 188 ze 432 ulovených jelenů sika, a 240 ze 438 ulovených srnců, 7 daňků, 18 trofejí kňoura a 3 trofeje muflonů. Celkem si tak hosté mohli prohlédnout 619 trofejí z honitby Hradiště. O chovatelské ohodnocení a rozmístění trofejí v areálu střelnice se postaral Ing. David Klemša, který zajistil i přípravu katalogu výstavy. Shlédnout bylo možno i největší shozy jelenů evropských nalezené v letošním roce.

Jako již tradičně byla jedním z hlavních doprovodných programů lesní pedagogika, která nabídla nejmladším účastníkům stezku plnou poznávaček a interaktivních her. Za nasbírané body sklidily děti kromě pochval lesních pedagogů také věcnou odměnu s logem VLS. Nechyběla ani střelba ze vzduchovky a pro nejmenší skákací hrad. Hlavním organizátorem dětského doprovodného programu byl karlovarský divizní lesní pedagog VLS Lukáš Křivan, kterému s organizací pomáhali partneři akce z České zemědělské univerzity v Praze a Střední lesnické školy Žlutice.

Součástí doupovské myslivecké události byl také 11. ročník soutěže mysliveckých trubačů „Parforsní kňour 2018.“ Do té se letos přihlásilo celkem 11 souborů a více než 20 sólistů a trubačských dvojic. Soutěžilo se v pěti kategoriích. Vítězi hlavní kategorie, tj. souborů nad 18 let věku se stali Trubači ze Slavkovského lesa, kteří troubili na nástroje v ladění Es. Celá soutěž se nesla v příjemném duchu pod záštitou ČLS Doupov ředitelky soutěže Dany Vajcové, která celou soutěž také moderovala.

Významného zájmu se dostalo také 12. ročníku klubové výstavy barvářů. Vystavovalo se ve dvou kruzích, zároveň s bonitací. Na výstavu bylo přihlášeno 43 barvářů, z toho 38 barvářů bavorských a 5 barvářů hannoverských. Hlavním rozhodčím výstavy byl Milan Pavlík. V kruzích posuzovali hosté ze Slovenska Ĺudovít Pitoňák a Tibor Želtvay. Bonitaci 12 barvářů prováděl pan Milan Pavlík ve spolupráci s oběma poradci chovu, Ladislavem Varvařovským a Jiřím Skácilem.

Součástí výstavy je každoročně také expozice vojenské techniky Armády ČR, kde si děti, ale i dospělí, mohou potěžkat a prohlédnout ruční zbraně a kolovou bojovou techniku. Vojáci jim letos na Lučinách předvedli dvě bojová vozidla Pandur, bojovou osmikolovou Tatra a speciálně vybavený Land Rover Defender.

Velmi zajímavou včelí expozici předvedl místní ekologický zemědělec a včelař Dušan Michálek, který vystavoval a nabízel k ochutnání výrobky z medu a ostatních včelích produktů. Součástí byl i stánek „Apiterapie“, kde certifikovaný léčitel doporučoval jak produkty včel používat k léčbě lidských nemocí. Velmi vkusný komentář uceloval celou zajímavou včelí expozici. Pozornost poutaly také ukázky dřevosochání, kde z lipových a dubových špalků vyřezávali zruční sochaři karikatury zvířat.

Organizátoři akce samozřejmě neopomněli ani gastronomické potřeby návštěvníků. V nabídce bohatého občerstvení budila mimořádný zájem mimo jiné nabídka řeznických produktů místního gastronomického velikána pana Ladislava Kovacse.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…