Vojenské lesy a statky: Nominace na enviromentální cenu Olomouckého kraje

14.08.2021 7:29

Naučná stezka z Kozlova k prameni Odry, kterou společně s obnovou prameniště této významné evropské řeky na přelomu roku dokončily Vojenské lesy a statky, byla nominována na cenu Olomouckého kraje v oblasti přínosu pro životní prostředí. Pokud se Vám víkendová trasa ve vojenském újezdu Libavá líbí, můžete nás podpořit svým hlasem.

Vojenské lesy a statky: Nominace na enviromentální cenu Olomouckého kraje
Foto: vls.cz
Popisek: Vojenské lesy a statky ČR, s. p. - logo

Naučná stezka vznikla na půdorysu původní turistické trasy a VLS ji dokončily před loňskými Vánoci. Nově zde vznikly stovky metrů povalových chodníků, které návštěvníky zavedou podmočenou olšovou nivou k obnovenému hornímu prameni Odry i k vyčištěnému a upravenému tzv. dolnímu prameni. Trasu VLS osadily informačními tabulemi o významu tohoto evropského toku i regionu, kde pramení. Stavbu zrealizovala lesnická divize VLS Lipník nad Bečvou vlastními silami s nasazením zaměstnanců státního podniku.

„Hlavním cílem byla především stabilizace vodního režimu v této oblasti, tak aby bylo prameniště tohoto významného evropského toku zachováno a nedošlo k jeho ohrožení v podmínkách vyvolaných změnami počasí v posledních letech. Jako lesní hospodáři jsme si vědomi významu lesních ekosystémů pro stabilitu vodního režimu v krajině. A spojit tyto kroky se zvýšením důstojnosti tohoto místa, o které projevuje každoročně zájem stále více návštěvníků, i s osvětou o přírodním významu celé lokality Oderských vrchů, nám přišlo jako dobrý nápad,“ vysvětlil tehdy ředitel VLS Petr Král.

Naučná stezka se ihned po jejím otevření stala vyhledávaným výletním místem regionu. Především v zimních měsících, kdy protipandemická opatření omezila možnosti volnočasových aktivit, se stala oblíbenou trasou, především pro obyvatele Olomouckého kraje a jeho blízké metropole.

To je také jeden z důvodů, proč ji organizátoři nyní nominovali mezi dvacítku aspirantů na toto ocenění. Nominace v současnosti posuzuje odborná porota, která rozhodne o udělení ceny v jednotlivých kategoriích.

„Na rozhodnutí o ocenění v kategorii Cena veřejnosti za přínos v oblasti životního prostředí 2021 se však můžete podílet i Vy, udělením svého hlasu některému z nominovaných. Z tohoto důvodu si Vás dovoluji vyzvat k hlasování,“ říká radní pro životní prostředí Olomouckého kraje Martin Šmída.

Pokud byste chtěli práci, kterou realizovali kolegové z lipnické divize VLS nad rámec svých pracovních povinností, podpořit svým hlasem, můžete tak učinit v on-line hlasování ZDE.

Budeme Vám vděčni za každý hlas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…