Vojenské lesy a statky: Ukliď Brdy potřetí

14.11.2017 8:05 | Zprávy

Místo pečené husy a tradičního přípitku mladým vínem v 11. hodin a 11 minut vyrazilo devětadvacet milovníků brdské přírody v sv. Martina do největších středočeských hor s pytli na odpadky, rukavicemi, mapami a „pícháky“ na odpadky. Sezvali je sem Vojenské lesy a statky společně s ochránci přírody již potřetí na úklid nejmladší české chráněné krajinné oblasti.

Vojenské lesy a statky: Ukliď Brdy potřetí
Foto: vls.cz
Popisek: Vojenské lesy a statky ČR, s. p. - logo

Čekalo je celkem pět tras, většinou začínajících u lesních správ VLS, nebo na hranici CHKO v místech, kde přes turistickou sezónu panuje čilý turistický ruch. Dohromady měřily přes 40 kilometrů. První skupinka dobrovolníků se v 9.00 hodin vydala do unikátní přírody provést očistu z Nepomuku od lesní správy, druhá od hájovny u Nádrže Octárna, další pak z Těňského placu, Neřežína a z Míšova směrem na Padrtě.

„Počasí vyšlo skvěle, bála jsem se, že buď nasněží, nebo alespoň zmokneme, ale ráno bylo hezky a až v průběhu dne se začalo zatahovat,“ popsala brdská lesní pedagožka VLS Petra Večeřová, která u zrodu akce Ukliď Brdy v loňském roce stála. Akci také již tradičně organizačně a logisticky zajistili její kolegové z lesnické divize VLS Hořovice.

V Nepomuku jsme u lesní správy obdrželi nejen černé pytle na odpad, ale i ochranné rukavice a VLS nezapomněly ani tentokrát na několik drobných upomínkových předmětů, které vždy udělaly radost. Pytle se rychle plnily a jen ke křižovatce s Vranovickým dvorem jich podél cesty stálo připravených na odvoz celkem 7. Nepočítám v to ovšem asi 4 pytle, které na trase zanechali zřejmě pytláci, vzhledem k jejich obsahu. Byly zde pozůstatky nejen černé zvěře,“ popsal události na nepomucké trase místní internetový server Příbram.cz (jeho reportáž naleznete zde http://www.pribram.cz/clanek/misto-turistu-brazdily-chko-brdy-uklidove-cety/8803/).

Celkem pak odpadky na každé trase naplnily vždy vrchovatě odvozový picku-up. Tři desítky dobrovolníků pak zamířily domů oslavit svátek věnovaný Svatému Martinovi z Tours, světci, který je patronem charitativní činnosti, o němž legenda praví, že nejen do Brd přijíždí na bílém koni.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

22:28 HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

Ve dnech 25.7 a 26. 7. se v budově GŘ HZS ČR uskutečnilo pracovní jednání se zástupci Saska a Bavors…