Vojenské lesy a statky roubují ovocné stromy odrůdami ze zaniklých obcí

02.04.2023 16:13 | Tisková zpráva

VLS začaly v těchto dnech roubovat ovocné stromy na Padrťských pláních, které zde vysadili dobrovolníci v rámci loňské podzimní akce Brdské stromsázení, rouby ovocných stromů ze zaniklých brdských obcí.

Vojenské lesy a statky roubují ovocné stromy odrůdami ze zaniklých obcí
Foto: vls.cz
Popisek: Vojenské lesy a statky ČR, s. p. - logo

Padrť, Kolvín či Zaběhlá. Obce, jejichž obyvatelé byli ze srdce vyhnání během okupace německou armádou a následně také v 50. letech komunistickým režimem. Jejich domy, kostely a školy byly srovnány se zemí, zůstaly jen místopisné názvy. A také některé ovocné stromy, které rostly v zahradách zmizelých obyvatel Brd.

Anketa

Má vláda zvýšit základní sazbu DPH z 21 % na 23 %?

4%
96%
hlasovalo: 26158 lidí

Z nich v minulých dnech Vojenské lesy a statky ČR (VLS) odebraly rouby, s nimiž naroubují některé stromy na Padrťské pláni a jejím okolí, které zde v rámci akce Brdské stromsázení vysadily vloni v září tisíce dobrovolníků. Stromy se budou roubovat, až nastanou vhodné klimatické podmínky, pravděpodobně na přelomu dubna a května.

„Osazujeme některé stromy z brdského stromsázení rouby z ovocných odrůd ze zaniklých obcí. Nové aleje, která zde lidé v září vysázeli, aby zanechali svou stopu v srdci Brd, tak budou také jakýmisi alejemi vzpomínek. Jednou za řadu let, až tudy někdo půjde a utrhne si třeba jablko a zakousne se do něj, ucítí chuť, kterou cítili původní obyvatelé Brd,“ uvedl ředitel divize VLS Hořovice David Novotný.

Letos lesníci VLS chtějí naroubovat na podnože z podzimního stromsázení především rouby odebrané z jabloní v lokalitách zaniklých obcí Padrť, Přední a Zadní Záběhlá a také Kolvín. Napřesrok na jaře se chystají vojenské lesy roubovat hlavně třešně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…