Vojenské lesy a statky zaznamenaly na Karlovarsku výskyt kočky divoké

19.07.2019 20:08

Fotopast v Doupovských horách zaznamenala na konci května s největší pravděpodobností výskyt kočky divoké (Felis silvestris). VLS se pokusí výskyt potvrdit sběrem biologického materiálu.

Vojenské lesy a statky zaznamenaly na Karlovarsku výskyt kočky divoké
Foto: vls.cz
Popisek: Vojenské lesy a statky ČR, s. p. - logo

Podle VLS byl výskyt zaznamenán na území vojenského újezdu Hradiště, bližší určení lokality však státní podnik spravující šest unikátních přírodních lokalit nebude zveřejňovat.

„Mohu potvrdit, že fotopast v honitbě Hradiště v rámci projektu zkoumání druhové rozmanitosti fauny v Doupovských horách zachytila výskyt šelmy. Podle obrázků se jedná velmi jednoznačně o kočku divokou, nyní se ještě pokusíme zajistit srst, abychom výskyt definitivně potvrdili,“ uvedl ředitel VLS Petr Král.

První výskyt šelmy zachytila fotopast 27. května a podle záznamů se jedná o samce (kocoura). Lesníci VLS jej společně s biologem Jiřím Sochorem, který monitoring na Doupově pro lesníky smluvně zajišťuje, pokřtili Valdemar (svátek v den prvního výskytu).

Kočka divoká (Felis silvestris) je savec z čeledi kočkovitých, který žije na rozsáhlých územích Evropy, Afriky a Asie. Vyznačuje se šedo-hnědo-černou barvou srsti v rozličné barevné kombinaci. Váží většinou mezi 2 a 8 kilogramy a živí se především různými druhy hlodavců, dále ptáky, menšími plazy a obojživelníky.

V České republice se až na výjimky přirozeně nevyskytuje, ačkoliv k nám začíná pronikat z prosperujících populací v okolních státech, například z Bavorska. Více rozšířená je na Slovensku, kde žije několik set jedinců. Doupovské hory na Karlovarsku poskytují této šelmě vhodné životní podmínky, protože jsou pro ni typické smíšené a listnaté lesy v podhůří nebo na vrchovinách (Ve vysokých horách nebo v nížinách se vyskytuje jen výjimečně) a operuje na teritoriu od 50 do několika set hektarů.

Vojenské lesy a statky spravují šest unikátních přírodních lokalit o celkové rozloze přes 125 tisíc hektarů, které slouží, či v minulosti sloužili jako výcvikové prostory armády. Tyto oblasti jsou mimo jiné domovem celé řady vzácných živočichů od orla skalního na Libavé (Olomoucko), přes puštíka bělavého či perlorodky říční v Boleticích (Šumava), raka kamenáče (Brdy) až po vlky v severočeském Ralsku, kde mimo jiné v režii státního podniku probíhá také česká část mezinárodního programu usilujícího o návrat zubra evropského do přírody. Doupovské hory, které VLS spravují na Karlovarsku, patří mezi deset nejcennějších a ekologicky nejhodnotnějších území střední Evropy. Vyskytuje se zde 57 druhů savců a přes 260 druhů ptáků. Počet rostlinných druhů, včetně těch vzácných, je až dvojnásobný než v běžné kulturní krajině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…