Voliči v červnu preferují téměř shodně hnutí ANO a ČSSD, ODS posiluje, Úsvit zcela propadá

01.07.2015 11:39

Na aktuálně vedoucí hnutí ANO (23,1%) ztrácí druhá ČSSD (22,9%) pouhé dvě desetiny procentního bodu. Z dlouhodobého sledování volebních preferencí je tak zřejmý trend oslabování nadšení voličů z hnutí ANO a na druhé straně stabilizující se podpora ČSSD. Stejně jako v květnu lze i v červnu konstatovat, že s přihlédnutím ke statistické chybě jsou voličské preference ČSSD a hnutí ANO vyrovnány.

Voliči v červnu preferují téměř shodně hnutí ANO a  ČSSD, ODS posiluje, Úsvit zcela propadá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka

Na téměř vyrovnaných pozicích hnutí ANO a ČSSD se podílí jak na jedné straně sílící kritika konfliktu zájmů lídra hnutí ANO a ministra financí Andreje Babiše, tak na straně druhé stabilní situace uvnitř sociálních demokratů a rovnocenné partnerství premiéra Bohuslava Sobotky s Andrejem Babišem. Vyrovnané pozice hnutí ANO a ČSSD rovněž naznačují, že voliči přisuzují shodný podíl na relativní vládní stabilitě právě těmto největším vládním stranám.

O svůj stabilní voličský elektorát se může opřít KSČM s aktuální podporou 14,5% hlasů.

Čtvrtou nejsilnější stranou by se v červnu stala TOP 09 (9,5%), za níž by zaostávala ODS se ziskem 9,1% hlasů o pouhé čtyři desetiny procentního bodu. Zejména ODS opět posiluje, a to díky návratu voličů, pro něž se tato pravicová strana stává opět jedinou možnou volbou.

Nadále opět pokračuje ztráta zájmu o hnutí Úsvit, které by aktuálně volilo pouze 1,1% voličů.

Jiná politická strana či hnutí by aktuálně nepřekročila pětiprocentní hranici.

Nad tříprocentní hranicí se s aktuálním ziskem 3,2% hlasů udržuje nadále pouze České pirátská strana.

Strana zelených se pak aktuálně ocitá dvě desetiny procentního bodu pod tříprocentní hranicí.

Patrně v důsledku zvýšené poptávce po seriózní pravicové straně vzrůstají preference Straně svobodných občanů, které se pohybují na úrovni 2,4 procentních bodů.

Výsledky šetření společnosti SANEP představují teoretický volební zisk politických stran a hnutí zastoupených v Poslanecké sněmovně a dále stran a hnutí, které v šetření společnosti SANEP dosáhly nebo překročily tříprocentní hranici.

HYPOTETICKÝ VOLEBNÍ MODEL – POSLANECKÉ MANDÁTY:

Hypotetický volební model byl sestaven pomocí d'Hondtovy metody pro výpočet mandátů. Vychází z červnového průzkumu volebních preferencí, tedy pouze z hlasů 52,4% rozhodnutých voličů a také údajů posledních sněmovních voleb. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…