Všeobecná fakultní nemocnice v Praze má nové přístroje za miliony pro pacienty s roztroušenou sklerózou

22.12.2016 16:52

Netradiční vánoční dárek obdržela Všeobecná fakultní nemocnice v Praze od Nadačního fondu IMPULS. Dva moderní přístroje pro diagnostiku a léčbu roztroušené sklerózy za více než 3 miliony korun poslouží pacientům RS centra zdejší Neurologické kliniky. Centrum poskytuje již nyní komplexní péči na světové úrovni, díky daru nadačního fondu se péče o pacienty ještě zlepšuje.

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze má nové přístroje za miliony pro pacienty s roztroušenou sklerózou
Foto: pixabay.com
Popisek: Zdravotnictví, ilustrační foto

RS centrum při Všeobecné fakultní nemocnici v Praze mělo možnost oba přístroje od NF IMPULS již vyzkoušet. Od letošního prosince budou díky štědrému daru v jeho vlastnictví. „Od NF IMPULS jsme obdrželi vyšetřovací systém GAITRite, speciální koberec na měření chůze, která bývá u pacientů s roztroušenou sklerózou nejvíce postižena. Na přístroji jsme provedli již téměř 10 tisíc měření na více než 760 osobách. Druhý přístroj Spectralis umožňuje rychlé a nadstandardní vyšetření oční sítnice, které odhaluje velmi častá zraková postižení. Na tom lékaři z RS centra jen za posledních 12 měsíců provedli více než 1500 vyšetření. Jedná se tedy o přístroje, které nám pomohou rychle a efektivně vyhodnotit účinnost léčby, a v konečném důsledku tak ušetřit pacientům čas a státu peníze,“ uvádí Mgr. Dana Jurásková, Ph.D., MBA, ředitelka Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Optická koherenční tomografie (OCT) umožňuje rychlé, bezdotykové vyšetření sítnice. Přístroj Spectralis, který je představitelem spektrálně doménové OCT, tedy patří ke špičce těchto zařízení, umožnil založení OCT laboratoře v RS centru Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. „Vyšetření pomocí OCT slouží zejména ke zhodnocení míry poškození sítnice, ke kterému u pacientů s RS dochází jednak při akutních zánětech očního nervu, ale i pomalým procesem neurodegenerace. Protože je OCT neinvazivní, rychlá, přesná a pro lidské tělo celkově nezatěžující, je ideální vyšetřovací metodou z hlediska lékaře i pacienta,“ vysvětluje prof. MUDr. Eva Havrdová, CSc., vedoucí RS centra Neurologické kliniky VFN.

Vyšetřovací systém GAITRite je speciální koberec pro měření časoprostorových parametrů chůze, který se využívá zejména pro měření neurologických, rehabilitačních nebo ortopedických pacientů. V koberci jsou vloženy senzory, které snímají délku jednotlivých kroků a délku trvání jednotlivých fází kroku. Koberec je připojen k notebooku se speciálním softwarem, na němž se vyšetřujícímu okamžitě zobrazují výsledky vyšetření chůze. Díky přesnému měření, které systém GAITRite poskytuje, může být přesněji zhodnocen vliv farmakologické nebo rehabilitační léčby na parametry chůze.

RS centrum Neurologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze bylo založeno jako první z celkem 15 RS center v České republice specializujících se na léčbu roztroušené sklerózy. V současné době pečuje o více než 4 500 pacientů a patří k jedněm z mála pracovišť, které poskytují komplexní péči zahrnující i péči fyzioterapeutů, psychoterapeuta či odborné sociální poradenství. U jeho zrodu stál i Nadační fond IMPULS. „RS centrum Všeobecné fakultní nemocnice v Praze podporujeme stabilně od roku 2001. Za tuto dobu jsme věnovali vybavení, léčebné a rehabilitační přístroje či finanční příspěvky ve výši více než 9 milionů korun. Jak se ukázalo, fungující spolupráce mezi neziskovým sektorem a nemocnicí pomůže zajistit pacientům služby, na které nezbývají peníze z veřejných zdrojů,“ doplňuje Ing. Kateřina Bémová, předsedkyně správní rady NF IMPULS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…