Všeobecná úverová banka: Legios (Heavy Machinery Services) má být v konkurzu

23.09.2015 17:55

Všeobecná úverová banka (VÚB) dnes podala návrh na změnu řešení insolvenčního řízení společnosti HMS (dříve Legios) okamžitým konkurzem. K tomuto zásadnímu kroku banku, jako největšího věřitele, donutily opakované obstrukce, účelové průtahy a evidentní neochota dlužníka jakkoli spolupracovat s insolvenční správkyní. Dlužník podle banky prokazatelně využívá čas pouze ke snižování hodnoty svého majetku a dalšímu poškození skutečných věřitelů.

Všeobecná úverová banka: Legios (Heavy Machinery Services) má být v konkurzu
Foto: VÚB
Popisek: Všeobecná uverová banka, logo.

Insolvenční řízení předlužené společnosti HMS (dříve Legios) musí být co nejrychleji řešeno konkurzem. Shodují se na tom největší reální věřitelé společnosti. Všeobecná úverová banka (VÚB) proto podala k Insolvenčnímu soudu v Českých Budějovicích návrh, aby soud co nejrychleji rozhodl o změně řešení insolvence společnosti konkurzem, namísto stávající reorganizace podniku.

„Není sebemenších pochyb, že byly naplněny všechny zákonem stanovené podmínky, aby soud o konkurzu rozhodl. Stejně tak je už více než zřejmé, že návrh na reorganizaci předložený dlužníkem je čistě formální a nereálný. Dlužník hraje jen o čas s cílem snížit hodnotu svého majetku a dále poškodit skutečné věřitele,” vysvětluje tisková mluvčí VÚB Alena Walterová.

Reorganizační plán jen na oko

Dlužník až v únoru letošního roku, tedy po celých 16 měsících, předložil návrh na reorganizaci, který měl být řešením insolvence společnosti. Předložený návrh je však čistě formální, nesplňuje požadavky stanovené insolvenčním zákonem a pouze nadepisuje rubriky. HMS (dříve Legios) neuvádí žádné konkrétní skutečnosti, jak chce svůj provoz reorganizovat, aby došlo k uspokojení věřitelů a zachování smysluplného provozu dlužníka. Je to pouze sbírka obecných proklamací. Dlužník do dnešního dne, tedy po více než půl roce, nesestavil a nepředložil zprávu o reorganizačním plánu, jak mu stanovuje insolvenční zákon. Díky obstrukcím a totální neochotě dlužníka spolupracovat, dodnes nebyl vypracován ani znalecký posudek a ocenění společnosti, které je pro reorganizace nezbytné a zásadní.

Legios nevykonává obchodní činnost a nemá statutárních orgány

O neserióznosti záměru provést úspěšnou reorganizace svědčí i fakt, že dlužník dnes už ani nemá reálné statutární orgány. V představenstvu společnosti je pouze jediný člen - Pavel Prázný. Dlužník dokonce nemá žádné členy dozorčí rady a tedy ani dozorčí radu.

Čas získaný formálním předložením reorganizačního plánu naopak dlužník účelově využívá k převedení veškeré své obchodní a výrobní činnosti do nové společnosti Legios Loco. Ta dnes reálně převzala veškerou činnost a HMS již reálně nic nevyrábí. To je v jasném rozporu s předloženým reorganizačním plánem a zejména v rozporu s insolvenčním zákonem. Tímto jednáním nedochází k ničemu jinému, než k reálnému snižování hodnoty HMS a dalšímu snižování uspokojení skutečných věřitelů ve prospěch opravdového majitele obou společností, kterým má být podle informací médií kontroverzní a na útěku stíhaný podnikatel František Savov.

Rychlý prodej majetku

Jediným řešením insolvence a uspokojením pohledávek skutečných věřitelů musí být transparentní a rychlý prodej majetku dlužníka v konkurzu vedeném insolvenční správkyní. „Chceme chránit zájmy věřitelů. Proto musí být rozhodnuto o prodeji majetku v otevřeném výběrovém řízení v rámci konkurzu. Jen touto cestou může dojít k vyššímu uspokojení skutečných věřitelů," shrnuje mluvčí VÚB Alena Walterová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…