Vsetínská nemocnice zahájí plánovanou operativu až po svátcích

02.12.2020 21:20

Náhrady kyčelních a kolenních kloubů, stejně tak další plánované operace se ve Vsetínské nemocnici rozběhnou až v novém kalendářním roce. Nemocní zdravotníci se sice postupně vracejí do práce a covidová situace se zlepšuje, stále však chybí personál především v ošetřovatelských profesích. Druhým z důvodů pro odsunutí plánované operativy je modernizace centrálních operačních sálů.

Vsetínská nemocnice zahájí plánovanou operativu až po svátcích
Foto: nemocnice-vs.cz
Popisek: Vsetínská nemocnice

V souvislosti s koronavirovou pandemií se situace ve Vsetínské nemocnici, stejně jako v dalších nemocnicích Zlínského kraje, pomalu zklidňuje. Do práce se ve Vsetíně již vrátila více než polovina nemocných zdravotníků, stále jich ale z důvodu nemoci chybí na pracovištích na osm desítek. ARO a jednotky intenzivní péče jsou nadále plné, snížil se počet covid-pozitivních pacientů hospitalizovaných na standardních stanicích.

„Přesto však stále není možný návrat do režimu plného provozu, a to zejména v operačních oborech, kde byly pacientům zrušeny termíny pro naplánované operace. Nemocnice musí i nadále držet dostatečnou kapacitu pro případ, že by se vývoj epidemie ještě změnil. V provozu jsou dvě lůžkové covidové jednotky, což neumožňuje při aktuálním počtu pacientů některou z nich uzavřít a personál přesunout zpět na uzavřená pracoviště. Navíc je dlouhodobě připravena rekonstrukce operačních sálů, která souvisí s komplexní obnovou jejich vybavení. To je důvod, proč bude plánovaná operativa zahájena až po Novém roce,“ vysvětlila ředitelka Vsetínské nemocnice Věra Prousková a dodala: „Prosím tedy naše pacienty, aby byli ještě trpěliví, a žádám také všechny občany, aby nadále dodržovali základní hygienická opatření, zejména nošení roušek a desinfekci rukou, aby nepodlehli dojmu, že epidemie končí a zejména v nejbližším období byli opatrní jak na sebe, tak na blízké seniory, kteří jsou nemocí ohroženi nejvíce. Mohli bychom o aktuální dílčí úspěch v boji s pandemií velmi rychle přijít.“

Pacienti, kterým byla operace odložena, budou osloveni přímo z oddělení. „Máme velký počet telefonátů od pacientů, především co se týká totálních endoprotéz. Dotazují se, kdy budou moci k zákroku nastoupit. Pacienty budeme následně dle pořadníku postupně kontaktovat, aby se na zákrok mohli včas připravit. Co se týká naplánovaných artroskopií a dalších menších zákroků, pacienti by měli po Novém roce kontaktovat svého ošetřujícího ortopeda a domluvit se na dalším postupu,“ informovala vrchní sestra ortopedického oddělení Irena Srbová.

Obdobně tomu bude i na chirurgii. „Na náhradním operačním sále budeme v prosinci operovat akutní stavy a některé neodkladné onkologické zákroky. Pacienty k dalším zákrokům, například operacím křečových žil, žlučníku a podobně, objednáváme na začátek nového kalendářního roku. Postupně budeme kontaktovat i pacienty, jejichž zákrok musel být kvůli covidovým opatřením odložen,“ uvedl primář chirurgického oddělení Radim Slováček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…